2 Μαΐ 2011

με τους ίδιους όρους...


O κερδισμένος από την εισαγωγή του ευρώ  τελικά είναι η Γερμανία. Με εξαίρεση αυτήν, καθεμία από τις χώρες στο κάτω διάγραμμα φαίνεται οτι έχει χάσει σε ανταγωνιστικότητα γιατί το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε ταχύτερα στις χώρες αυτές.





Το διάγραμμα στο πάνω μέρος, εμφανίζει τα αποτελέσματα της έρευνας ( Lapavitsas σε Research on Money and Finance).

BBC blog."Υπάρχει μια τεράστια αναντιστοιχία της ανταγωνιστικότητας και του συνακόλουθου εμπορίου.Η νότια Ευρώπη έγινε μια εξαγωγική αγορά για τα βορειο-ευρωπαϊκού βιομηχανικά προϊόντα, και μια πιστωτική αγορά για τις βόρειο-ευρωπαϊκές τράπεζες.Όλοι επωφελήθηκαν από την πιστωτική φούσκα. Αλλά η Γερμανία έχει πάνω απ' όλα επωφεληθεί από τις διαρθρωτικές ανισορροπίες της Ευρωζώνης."

Krugman.blog "Υπήρξαν τεράστιες ροές κεφαλαίων προς περιφερειακές οικονομίες, γεγονός που οδήγησε σε απότομη αύξηση του κόστους τους σε σχέση με τη Γερμανία. Τώρα η φούσκα έσκασε, και τα σχετικά κόστη πρέπει να επανέλθουν. Το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής θα πρέπει στην πραγματικότητα να λάβει τη μορφή της αύξησης των μισθών στη Γερμανία, αντί να μειωθούν οι μισθοί στην Ισπανία. για παράδειγμα".

Και ο δρόμος για την αρχή του τέλους...countries that had previously had to pay a large interest premium found themselves able to borrow on the same terms as Germany.εδώ




6 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

ενδιαφέρον... Όχι ότι είχα καμία αμφιβολία από αυτά που έχω δει στο προσφιλές μου θέμα, αλλά για την Ελλάδα, η "Ευρώπη" είναι

1) επιδοτήσεις που με τα μυαλά μας μας διέλυσαν (αλλά όσο γραφικός γίνομαι που φωνάζω για την Πρασινη Ανάπτυξη, τόσο γραφικός ήμουν που φώναζα κατά των επιδοτήσεων)
2) ενθάρρυνση κατανάλωσης Γερμανικών κυρίως προϊόντων με θεμιτά και πολλά αθεμιτα μέσα
3) και ήρθε η ώρα για τα ασημικά

Φάγαμε, δεν λέω, τώρα να δουμε τον λογαριασμό και την δίαιτα.

Ζάχαρη είπε...

H επιδοτηση ειναι η αρχη του τελους.


Γραφει η Σοφοκλεους...
"Μπορεί να έχουν γράψει τα χειρότερα για την Ελλάδα και να έχουν κατηγορήσει τους Έλληνες με ό,τι μπορεί να βάλει κανείς στο νου του. Και αν και οι ίδιοι δεν πλήρωσαν ποτέ τα δάνεια τους στην Ελλάδα και άφησαν φέσια και ενώ οι εφημερίδες τους γέμισαν με πρωτοσέλιδα πως χαρίζονται λεφτά στην Ελλάδα από τον κόπο και των ιδρώτα των Γερμανών, πριν ακόμη περάσει ένας χρόνος από την υπογραφή του Μνημονίου, οι Γερμανοί έχουν εισπράξει από τόκους από την Ελλάδα 136 εκ ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σε αποκλειστικότητα το XrimaNews.grΌχι μόνο αυτό, αλλά η KFW, η τράπεζα στην οποία κατατίθενται τα χρήματα από τους τόκους των δανείων 'διάσωσης', αναφέρει πως παρά τα οικονομικά προβλήματα της η Ελλάδα πληρώνει πάντα χωρίς καμία καθυστέρηση. Τα χρήματα των τόκων πηγαίνουν από την KFW στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και προσμετρώνται στα κρατικά έσοδα.

Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν οι Έλληνες που πλήρωσαν το μεγαλύτερο τμήμα της ανασυγκρότησης της Ελλάδας μετά τη διάλυση της από τους Γερμανούς. Ποιος θα το έλεγε πως 65 χρόνια αργότερα ένας χρηματοπιστωτικός πόλεμος που έγινε με την ανοχή και την υπαιτιότητα της Γερμανίας, θα ανάγκαζε τους Έλληνες όχι μόνο να ανασυγκροτήσουν και πάλι την διαλυμένη οικονομικά χώρα τους αλλά και να πληρώσουν τόκους στη Γερμανία γιατί τους 'έσωσε'.

Άραγε, ποια δημόσια έργα στη Γερμανία θα γίνουν με ελληνικά χρήματα; Μήπως σε εκείνες τις τοποθεσίες να στηθεί από ένα άγαλμα τον "Έλληνα διασωθέντα";


http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2011-04-29-22-49-11-2011042936213/

geokalp είπε...

η παρουσίαση είναι εξαιρετική και τα στοιχεία ταιριάζουν με άλλα που δείχνουν το ίδιο αποτέλεσμα

όμως,
οι γερμανοί τίμησαν το οικοδόμημα που οι ίδιοι θέλησαν να κτιστεί και προσπάθησαν (και μάλλον κατάφεραν) να κάνουν όλα αυτά που η θεωρία της ολοκλήρωσης έλεγε, βασικά να μην επιβαρρύνουν την οικονομία τους με πληθωρισμό
αντίθετα εμείς κάναμε σχεδόν τίποτε από όσα έπρεπε, πως να πετύχουμε μετά;

Ζάχαρη είπε...

@geokalp
Δεν μπορουσαν να γινουν και τα δυο ομως...Beggar-thy-neighbor.Εμεις ή αυτοι.

Οχι οτι ειμαστε αθωοι,αλλα εχουμε περιορισμενες δυνατοτητες.Και αυτο που λεει ο αρχαιοπτερυγας αλλου,για διαφθορα απο γερμανους ,ειναι βασικο.

Ανώνυμος είπε...

Το φάντασμα της Βαϊμάρης τρομάζει ακόμη της Γερμανία.

Ζάχαρη είπε...

@Ορεστιε ,ετσι ειναι δεν το συζητω.
Μα δεν ειναι μονο το δημοσιο χρεος και ο πληθωρισμος θα ειναι προβλημα συντομα.
Και για τις τραπεζες τους.