"Ζούμε στο τέταρτο κύμα λεηλασίας του κοινωνικού πλούτου. Και ταυτόχρονα, το πιο βίαιο και καταστροφικό ως προς τις επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό. Η τετραετία που ακολουθεί, με την Ελλάδα ενταγμένη στον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. - ΔΝΤ, θα σημάνει μια μεταφορά πλούτου άνω των 150 δισ. ευρώ απευθείας από τα λαϊκά εισοδήματα και τα κρατικά ταμεία στα χαρτοφυλάκια ξένων και εγχώριων τραπεζών, αλλά και κερδοσκοπικών επενδυτικών κεφαλαίων των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Καθώς προβλέπεται ότι το χρέος θα φτάσει στο τέλος (αν υπάρξει τέλος) του κυβερνητικού προγράμματος, το 2014, στα 360 δισ. ευρώ (αύξηση 1000% από το 1991!), κάθε παραγωγική ικμάδα αυτής της χώρας, κάθε ευρώ που θα παραχθεί ή θα καταναλωθεί τα πέντε αυτά πέτρινα χρόνια, προορίζονται να διασώσουν και να τροφοδοτήσουν το πιο παρασιτικό τμήμα της οικονομίας, και μάλιστα κυρίως εκτός Ελλάδας. Στη Γερμανία, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ, στα τραπεζικά τους χαρτοφυλάκια, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους. Για το μέγεθος της λεηλασίας, μερικοί ακόμη αριθμοί είναι ενδεικτικοί: από το 1991 μέχρι σήμερα, στην εικοσαετία των τριών κυμάτων λεηλασίας του εθνικού πλούτου, η «φτωχή πλην τιμία» Ελλάδα έχει καταβάλει τόκους περίπου 180 δισ. ευρώ στους δανειστές της. Στην πενταετία της «διάσωσης» καλείται να καταβάλει τόκους 75 δισ. (έναντι 150 δισ. χρέους σε ομόλογα που λήγουν την ίδια περίοδο). Τοκογλυφία ύψους 50% με την εγγύηση των (μόνον διασωζόμενων) «σωτήρων»!"
εδώ
Στη ρίζα του προβλήματος φαίνεται,ότι ο πλούτος όλο και περισσότερο είναι ενδεχόμενο να συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων και οι πολλοί καλούνται να επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων.Μαθαίνουμε πάλι ότι το μνημόνιο με την τρόικα μας αναγκάζει σε νέα μέτρα που εύκολω τω τρόπω πλήτουν τους μισθωτούς. Όλοι θα κληθούν να εργαστούν μέχρι να πεθάνουν.Οι άνεργοι μπορούν να θεωρηθούν ήδη νεκροί.Βλέπουμε βαθιές περικοπές στις παροχές.Σαν να παρακολουθούμε μια αμερικανοποίηση της Ευρώπης που καμάρωνε για το κοινωνικο κράτος πάντοτε.Και το παράδοξο είναι ότι πρέπει κυρίως σοσιαλιστικές κυβέρνησεις να κάνουν τις αλλαγές.Τί να λέει άραγε αυτό για τον σοσιαλισμό και τον ιστορικό του ρόλο;Σκέφτομαι ότι προτιμώ τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό, από τον αμερικάνικο καπιταλισμό. Οι Ευρωπαίοι εργάζονται για να ζουν,όχι το αντίστροφο.Και τί θα γίνει με την κοινωνική ειρήνη;Τα δεινά της Ευρώπης δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό πρόβλημα.Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, και η απουσία ηθικής διάστασης στο θέμα των συντάξεων θα πλήξει όλους μας, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία.
10 σχόλια:
όσο καθαρίζει το κεφάλι μου, καταλήγω ότι το κοινωνικό κράτος δεν κάνει καλό, εκτός αν είσαι εξαιρετικά τίμιος ...Σκανδιναβός. Όσο για την Αμερική, είναι μια μεγάλη χώρα, και οι εντυπώσεις που έχουμε εδώ δεν έχουν και μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα...
Όσο για τον "σοσιαλισμό", δεν ξέρω για την εκδοχή του 19ου αιώνα, αλλά αυτήν του 21ου έχω αρχίσει και την βλέπω κάτι σαν την Λερναία Ύδρα. Αλλά αυτά είναι και γούστα...
Για τον σοσιαλισμο συμφωνω.
Για την Αμερικη δεν ξερω,γκρινιαζανε και κανανε ηρωα τον Ομπαμα.
Για το κοινωνικο κρατος,μπορει να ειναι το βαζο με το μελι,αλλα στην δυσκινητη Ευρωπη δεν υπαρχει αλλη λυση για να μην γινουμε ωμοφαγοι.
Καληνυχτα.
O Ομπάμα τραβάει ζόρια, αλλά ας πρόσεχε. Οι Αμερικάνοι είναι Ευρωπάιοι που βαρέθηκαν την Ευρώπη, και όσοι δεν αντέχουν την πολλή Αμερικανιά πάνε στον ...Καναδά χαχαχαχα.
Και ΝΖ δεν ειναι ασχημα.Μακρια απο "κοινωνικα συμβολαια" και αναμνησεις αυτοκρατοριων...
στον Ταϋγετο, στο χιονισμένο Γράμμο, στο Βιτσι, στον Όλυμπο, εκεί είναι ο δικός μας Καναδάς και ΝΖ
καλή εβδομάδα
@αλλενάκι
αλλενακι,στον Ταυγετο εχω καιρο να παω,αλλα εδω γυρω τα βουνα ειναι γεματα μαιζονετες και γκουρμε εστιατορια.
Στις δε βουνοκορφες,ειναι οι κεραιες της κινητης.Iδιο λαιφσταιλ.
Οτι και να λεμε θα μεινουμε να ζησουμε σ'αυτο τον τοπο που παντα μας πληγωνε γιατι τον αγαπαμε.
μμμ.. τώρα έχουν ανοίξει δρόμους παντού, δεν ξεφεύγεις πουθενά. Όσο για την ΝΖ, ΠΟΛΛΟΙ Έλληνες την συζητάνε... Αν είχα λεφτά και το είχα σκεφτεί, θα έπρεπε να είχα ...πάρει γη για ...κερδοσκοπία χαχαχα.
Χρειαζομαι ενα Ελντοραντο ,τασεις φυγης το λενε.Αλλωστε ποιος ξερει τι ειναι πραγματικο και τι φανταστικο...
Ο καπιταλισμός είναι ενάντιος στην συγκέντρωση κεφαλαίου σε λίγα χέρια. Αντιθέτως ο σοσιαλισμός πάντα ήταν υπέρ αυτής της πρακτικής. Στην ανάγκη κρατικοποιούσε εταιρίες.
Δεν είναι κρίση του καπιταλισμού αυτή που ζούμε.
Το κοινωνικό κράτος μπορεί να επιβιώσει αν λειτουργήσει ο καπιταλισμός ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί κεφάλαιο και όχι χρέος.
Το χρέος δεν είναι ίδιον του καπιταλισμού.
Είναι κρίση που γεννήθηκε μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα απο την διαδικασία συσσώρευσης κεφαλαίου.
Δημοσίευση σχολίου