28 Απρ 2018

το καλύτερο σενάριο


Σαν deja vu πια...

Greece’s economic crisis is over only if you don’t live there
Two lost decades, then, are something of a best-case scenario for Greece..."by this point of their recoveries, the United States was nearly all the way back to where it had been before its crash, and Argentina was actually 17.1 percent richer than it had been. Greece, meanwhile, is still 23.5 percent poorer than it was".



*Υπάρχει ένας απλός λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αργεντινή μετά από τις οικονομικές κρίσεις, έκαναν  ανακτήσεις σχήματος V, ενώ η Ελλάδα βγάζει ένα σχήμα L (δηλαδή δεν υπάρχει ανάκτηση καθόλου). Και οι τρεις χώρες, είχαν περισσότερο ή λιγότερο συνδεδεμένα τα νομίσματά τους με κάτι άλλο - οι Ηνωμένες Πολιτείες με το χρυσό, η Αργεντινή με το δολάριο και η Ελλάδα με το ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, είχαν παραιτηθεί από τον έλεγχο των νομισματικών τους πολιτικών. Αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσαν πλέον να εκτυπώνουν χρήματα όποτε τα χρειάζονταν οι οικονομίες τους, επειδή έπρεπε να ανησυχούν πρώτα απ 'όλα  και να ενδιαφερθούν για την αξία του νομίσματος τους. Η αξία του νομίσματός τους, και όχι η κατάσταση της οικονομίας τους, τους υπαγορεύει τι πρέπει να κάνουν. Η αλλαγή σε αυτή την κατάσταση όπου έγινε, αρχισε να λύνει το πρόβλημα αυτό.


Είναι γνωστά. Δεν μπορούσαμε να μειώσουμε τα επιτόκια λόγω της εξάρτησης από το ευρώ, ούτε μπορούσαμε να ξοδέψουμε χρήματα το μόνο που κάναμε ήταν να μειώσουμε τους μισθούς για να γίνουν ανταγωνιστικοί ...κτλ.
Απλά φτιάξαμε μια έρημο και την ονομάζουμε ανάκαμψη.
Εξηγήσεις υπάρχουν...λύσεις και απαντήσεις δεν υπάρχουν. Ούτε υπήρξαν ποτέ...




"Εκείνος τα στέλνει όλα αυτά μαμά;"
"Ναι αγάπη μου, όλα. Τίποτα από αυτά δεν έρχεται τυχαία. Εκείνος και μόνο Εκείνος μας τα στέλνει. Και πάντα από αγάπη για μας,για να μας κάνει καλύτερους".
"Δεν είναι παράξενη συμπεριφορά;"
Μάρκ Τουαίην / Η μικρή Μπέσσυ 











Δεν υπάρχουν σχόλια: