14 Σεπ 2014

το χάσμα


Επειδή εσωτερικά ακούγονται προτάσεις και λύσεις -πάντα εντός συστήματος εννοείται - με απλά λόγια, όσο αφορά τα μέλη ενός συστήματος:


King: Το χάσμα στο βιοτικό επίπεδο θα διαλύσει την ευρωζώνη - FT.COM - euro2day.gr 
"Εξ ορισμού όμως, η «εσωτερική υποτίμηση» της Ισπανίας πρέπει να είναι «εσωτερική ανατίμηση» και κάποιου άλλου. Χάρη στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και όσα ακολούθησαν αργότερα στην ευρωζώνη, γνωρίζουμε τώρα ότι, στην ευρωζώνη, κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται συστημικό πρόβλημα το οποίο απαιτεί συλλογική δράση, συνήθως ερμηνεύεται ως μία σειρά ατομικών παραπτωμάτων.
Το να παραδεχθείς ωστόσο, ότι το πρόβλημα είναι συστημικό είναι ένα βήμα. Η πρόκληση είναι να συμφωνήσουν κράτη πιστωτές και κράτη οφειλέτες ότι είναι απλώς οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Η Γερμανία συνήθως επιρρίπτει τις ευθύνες σε αυτά που θεωρεί ότι είναι τα πιο άσωτα κράτη της νοτίου Ευρώπης για τα υπερβολικά μεγάλα ελλείμματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών. Τα ελλείμματα αυτά όμως, δεν είναι τίποτα άλλο από τον αντικατοπτρισμό του υπερβολικά μεγάλου πλεονάσματος που καταγράφει το γερμανικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και, κατά συνέπεια, ο γερμανικός «κορεσμός» αποταμιεύσεων. Αυτό το παιχνίδι ευθυνών μειώνει τις πιθανότητες να ληφθεί συλλογική δράση.
Οι επιτυχημένες νομισματικές ενώσεις – οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι δύο παραδείγματα – ευδοκίμησαν λόγω της αρχής συλλογικής δράσης (και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτούν οι ψηφοφόροι της Σκωτίας), επειδή έχουν θεσμικούς διακανονισμούς που δεν επιτρέπουν στον «ισχυρό» να επιβάλει όλο το κόστος προσαρμογής στον «αδύναμο». Αυτό συμβαίνει είτε μέσω της δημοσιονομικής ένωσης είτε – όπως στην ΗΠΑ και τις πολιτείες που την αποτελούν – μέσω περιστασιακής πτώχευσης και αναδιάρθρωσης χρέους.
Η ευρωζώνη δεν έχει υιοθετήσει καμία από αυτές τις προσεγγίσεις.

Βέβαια οι συζητήσεις είναι ελεύθερες και οι ελπίδες το ίδιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: