6 Νοε 2012

ποιός θέλει να σωθεί

Μέρες που είναι...Aνεξαρτήτως άποψης για την αντιμετώπιση του χρέους,ο αρθρογράφος του Bloomberg   έπιασε ακριβώς το κρυμμένο νόημα για την όποια αντιμετώπιση του προβλήματος.
"Ο βαρύς εξωτερικός δανεισμός είναι λογικός όταν μια χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια προσωρινή μείωση της ανάπτυξης. Μπορεί να βοηθήσει να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στην εγχώρια κατανάλωση. Αλλά η Ελλάδα δεν πάσχει από μια προσωρινή επιβράδυνση του οικονομικού κύκλου. Σε μια κατάσταση όπου η πτώση της δραστηριότητας είναι πλέον μόνιμη, μεγάλης κλίμακας δανεισμός για τη διατήρηση της κατανάλωσης, αυξάνει μόνο τον ...πόνο κάτω από το δρόμο. Αυτό απαιτεί, η περικοπή της κατανάλωσης να συμβαδίζει με τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής, καθώς και πρόσθετες μειώσεις για την εξυπηρέτηση του συσσωρευμένου εξωτερικού χρέους.Το παράδοξο της ταυτόχρονης βουτιάς της οικονομικής δραστηριότητας και της αύξησης του εξωτερικού δανεισμού θέτει το ερώτημα γιατί η Ελλάδα δανείζεται με αυτό το επιτόκιο. Η απάντηση φαίνεται να είναι ότι, το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι σοβαρά δυσλειτουργικό. Απλά δεν υπάρχει αξιόπιστο σχέδιο για τη μακροπρόθεσμη πορεία και, σίγουρα, δεν υπάρχει κανένας που θα προβλέπει την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους".
(Αλλά όλοι λένε οτι θα ξεχρεώσουμε). Η ουσιαστική απάντηση σε όλα τα ερωτήματα.
(Το απίθανο είναι ότι ετοιμάζονται για το μέλλον τους λες και θα είναι άσχετο με το παρελθόν τους. Μια ματιά στους πρώην που τώρα βέβαια είναι ακόμα νύν, θα ήταν χρήσιμη για τους επόμενους).



Δεν υπάρχουν σχόλια: