27 Οκτ 2012

κατάσταση πραγμάτων

der stand der dinge - wim wenders  finale

Αυτό που μας συμβαίνει τώρα μήπως ήδη μας έχει συμβεί; Η ζωή είναι έγχρωμη, αλλά το ασπρόμαυρο πιο ρεαλιστικό. Οι επιζήσαντες είναι νεκροί. Όμως η κάμερα καταγράφει. Τον θάνατό τους. Η κάμερα γίνεται η ιστορία του θανάτου τους.'Ετσι συναντά και περιγράφει την κατάσταση των πραγμάτων. Η οικονομία είναι κάτι γενικό, η χρεοκοπία είναι κάτι πιο ανθρώπινο.




2 σχόλια:

Μποτίλια στο Πέλαγος είπε...

Η αποτυχία ως προιόν ενός μεγάλου αγώνος αποτελεί επίτευγμα. Γι αυτό γίνεται λόγος περί "δημιουργικής αποτυχίας". Αυτή η επίγνωση στηρίζεται στην αρχή, ότι ο Θάνατος αποτελεί ένα από τούς πολύ ισχυρούς μας συμμάχους. Η επιτυχία έχει αξία μόνον ως ενδιάμεσος στόχος, όταν προσπαθούμε με αυτή να ενδυναμώσουμε τα χαρακώματα για την επόμενη σύγκρουση.
Άπειρες φορές μας σκότωσαν με την κάμερα προγραμματίζοντάς μας στο Μάτριξ. Είναι πλέον καιρός να ανάψουμε τούς προβολείς μέσα στο κρανίο μας: Η δική μας κάμερα μπορεί να απελευθερώσει τον Βαν Νταμ στις ζούγκλες τού πεπρωμένου. Γι' αυτό αποφάνθηκε ο Ελύτης: "Τότε θα γίνουν μέσα τους όλα ωραία ερείπια".

Ζάχαρη είπε...

@Μποτιλια καλησπερα

Ναι βεβαια.Ο ανθρωπος πασχιζοντας να κατακτησει το φευγαλεο απολυτο αγκαλιαζει και τον θανατο. Κρυφοκοιταζοντας βεβαια στο επεκεινα.

Αναρωτιεμαι τι ειναι πιο κινηματογραφικο: η εκρηξη ή η ελευθερη πτωση;
Παντως οντας σαν χωρα σε ελευθερη πτωση τελευταια,εχουμε την ευκαιρια να παρασυρουμε προς τα κατω οτι συνηθισαμε να αποθεωνουμε.
Π.χ. την εννοια του ηρωα (αναφερομαι στην ειδησεογραφια).