22 Αυγ 2012

to leave euro ...

"Δεν θα μπορούσε να βρεθεί πιο πιθανός υποψήφιος για την έξοδο του ευρώ, από την Φινλανδία. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των φινλανδικών εξαγωγών πηγαίνουν έξω από το μπλοκ του ευρώ, κυρίως προς τη Ρωσία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, η Φινλανδία ζει σε ένα διαφορετικό οικονομικό σύμπαν από τον πυρήνα της ΟΝΕ και θεωρείται καλύτερη για αυτό από τους οργανισμούς αξιολόγησης. Ωστόσο...
Russian Bear stops Finland leaving euro - Telegraph  Russian armed forces chief Nikolai Makarov played on the theme in June, attacking Finnish “revanchists” and describing Finland’s military manoeuvres in its own eastern region as akin to those of Georgia in South Ossetia before the war - ie a casus belli. The Russians are playing hardball over Finnish overtures to NATO.

... οι Ρώσοι  παίζουν επίσης σκληρό παιχνίδι και στην Μεσόγειο. Μπορούμε να έχουμε όση ύφεση χρειαστεί (όχι όση αντέχουμε). Η διάλυση της ευρωζώνης δεν είναι  θέμα που εξαρτάται μόνο από την μεταδοτικότητα και το μέγεθος της οικονομικής κρίσης. (αυτό έχει γίνει κατανοητό και αλλού).

Gerar Duferas

σημ. Asmussen“Nobody should try to create the impression that the Bundesbank or its president are isolated” 
η ώρα των διαψεύσεων