18 Απρ 2012

αλλά πότε;


Γερμανία: Δανείστηκε με ιστορικά χαμηλό κόστος 4,206 δισ. ευρώ Capital.gr
Όσο πιο πολύ συμβαίνει αυτό τόσο λιγότερο η Γερμανία θα  θέλει να βοηθήσει στις διασώσεις. Ειδικά αν όπως λένε την θέση του Γιούνκερ πάρει ο Σόυμπλε...Επίσης ο χαμηλός πληθωρισμός που χρειάζεται, όχι μόνο επιθυμεί- δεν βοηθάει στο χρέος της περιφέρειας.Ούτε η συμπεριφορά της στο κόστος εργασίας βοηθάει. Η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει το κόστος εργασίας κατά 15% για να ...μην ανεβάσει τους μισθούς η Γερμανία. Και η Γαλλία όσο αφορά την ανταγωνιστικότητα, μάλλον οδεύει προς τους περιφερειακούς: "With high labor costs and leverage greater than Italy's, is France moving toward the periphery? ".

έτσι... "Not if, but when" for Spanish bailout

Wolf .FT /euro2day: " Η προσαρμογή θα γίνει. Θα είναι ένας δυστυχισμένος γάμος. Αλλά θα επιβιώσει".

σημ.Οι κεντρομόλες δυνάμεις του ευρωπαικού κύκλου είναι οι εξής μια, το κόστος. Αλλά πιο ειδικά ο Wolf περιγράφει τις φυγόκεντρες :

Οι φυγόκεντρες οικονομικές δυνάμεις είναι οδυνηρά σαφείς. Πρώτον, η ευρωζώνη είναι μία νομισματική ένωση χωρίς δημοσιονομική στήριξη. Κατά συνέπεια, η πίεση της προσαρμογής επιρρίπτεται κυρίως στην ανελαστική αγορά εργασίας. Δεδομένου, μάλιστα, ότι ο στόχος είναι ο χαμηλός πληθωρισμός, θα υπάρξουν πτωτικές πιέσεις στους ονομαστικούς μισθούς. Το αποτέλεσμα θα είναι εκτίναξη της ανεργίας, κατάρρευση των οικονομιών και αποπληθωρισμός του χρέους.

Δεύτερον, η γέννηση του ευρώ συνέβη σε μία εποχή μεγάλης πιστωτικής επέκτασης. Η συνεπαγόμενη σύγκλιση των επιτοκίων ενισχύθηκε και από την εξαφάνιση των spreads κινδύνου. Το αποτέλεσμα ήταν η εκτίναξη του διασυνοριακού δανεισμού τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα, που μείωσε τις πιέσεις για δημοσιονομική ενοποίηση στις χώρες υψηλού χρέους (όπως η Ιταλία) και οδήγησε στην εμφάνιση των τεράστιων ανισορροπιών στα ισοζύγια πληρωμών αλλά και σημαντικών αποκλίσεων στην ανταγωνιστικότητα. Ακολούθησαν τα χρηματοοικονομικά σοκ, που επέφεραν «απότομο φρένο» στη χρηματοδότηση, κατάρρευση του δανεισμού και των δαπανών στον ιδιωτικό κλάδο και κύμα δημοσιονομικών κρίσεων.

Τρίτον, με τέτοια κρίση, η ευρωζώνη δεν έχει κάποιον αποτελεσματικό τρόπο να διατηρήσει τα τραπεζικά συστήματα, να χρηματοδοτεί τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να εξασφαλίσει την προσαρμογή. Αντιθέτως, αυτό που βλέπουμε είναι αυτοσχεδιασμοί: το αεροσκάφος της ευρωζώνης ανασχεδιάζεται ενώ συντρίβεται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: