20 Φεβ 2012

"εκπαιδευτική"

Απο το  spiegel  ο Kenneth Rogoff επανέρχεται με την άποψη:
Ερώτηση: Ποια θεραπεία θα συνταγογραφούσατε;
Rogoff: Η κυβέρνηση στην Αθήνα θα πρέπει να πάρει ένα είδος άδειας  "sabbatical" από το ευρώ, παραμένοντας  ένα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα θα εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση και θα επαναφέρει τη δραχμή... Η δραχμή θα καταστήσει την Ελλάδα μέσω των εξαγωγών και του τουρισμού και πάλι ανταγωνιστική. Μόλις η χώρα θα έχει επιτύχει ένα υψηλότερο επίπεδο κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης, θα μπορέσει να επιστρέψει στη ζώνη του ευρώ.
Spiegel: Οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολιτικοί φαίνεται να το απορρίπτουν αυτό ως μη βιώσιμο.Θεωρείται  μια έξοδο των Ελλήνων σαν την αρχή του τέλους για τη ζώνη του ευρώ;
Rogoff: Δεν το βλέπω έτσι. Φυσικά, η Ευρώπη θα πρέπει να διαβεβαιώσει την Ελλάδα ότι δεν θα τιμωρηθεί με οποιονδήποτε τρόπο που θα κάνει αυτό το βήμα. Και θα πρέπει να υπάρξει αξιόπιστος χάρτης πορείας για την ενδεχόμενη επιστροφή της  Ελλάδας.
Ερώτηση: Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ, ένα κύμα πανικού θα μπορούσε να καταπιεί άλλες χώρες με χρέος, όπως η Πορτογαλία. Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε την εξάπλωση;
Rogoff: Εάν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ, οι αγορές θα απαιτούν λογικές απαντήσεις σε δύο ερωτήματα. Πρώτον, ποιές χώρες πρέπει να μείνουν σίγουρα στο ευρώ; Και δεύτερον, ποια τιμή η Ευρώπη είναι έτοιμη να πληρώσει για αυτό; Το πρόβλημα είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά...

Old and new Eurozone GDP forecast from Credit Suisse

Βλέποντας πάνω,οι απαντήσεις στις αγορές είναι εύκολες, άν αυτό χρειάζονται τελικά αυτές. Η απάντηση στην δεύτερη ερώτηση εξασφαλίζει την πρώτη. Πάντως η γεωμετρία έχει χαλάσει. Για όλους.
σημ.και πόσο κοστίζει αυτό το πήγαινε-έλα του κ.Ρογκόφ;
Σε χαρτικά δηλαδή...
 

2 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

κυκλοφορεί στο γιου τιουμπ συνένετευξη του Farage στο RT που αναφέρεται σε συζήτηση που είχε με την Μέρκελ, όπου της έθεσε το θέμα να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και η Μέρκελ είπε όχι γιατί θα θέλουν κι άλλοι!

http://rt.com/news/greece-european-greek-farage-431/

εεε... Η Αγγορωσική συμμαχία. Όταν σου λέω 1900...

Ζάχαρη είπε...

Να αφησουν να φυγει ε; Και το κυριο επιχειρημα των 'δικων' μας ειναι πως δεν μας θελουν, πανω σε αυτο πατησανε και τα καταργησανε ολα.
Η ικανοτητα τους στους εκβιασμους εξαντλειται στον ελληνικο λαο.
Η ,τι να πω...ολα ειναι στημενα.

Εμεις παλι πρωτοι -πρωτοι στην σωστη πλευρα απο οτι φαινεται ε;