8 Οκτ 2011

do you love me

"Για παράδειγμα: ένας ζητιάνος διασχίζει τον δρόμο.Βλέπει ένα χέρι να βγαίνει απο το ανοιχτό παράθυρο μιας λιμουζίνας και να πετάει ένα μισοκαπνισμένο πούρο Αβάνας.Ο ζητιάνος σταματά απότομα για να μαζέψει το πούρο.Ένα άλλο αυτοκίνητο τον κτυπάει και τον σκοτώνει.
Με αφορμή αυτό το δυστύχημα μπορεί να τεθεί μια ατέλειωτη σειρά απο ερωτήματα. Γιατί να συναντηθούν ο ζητιάνος και το πούρο; Τί ήθελε ο ζητιάνος εκείνη ακριβώς την στιγμή μές τον δρόμο; Γιατί ο άνθρωπος που κάπνιζε το πούρο,το πέταξε εκείνη ακριβώς της στιγμή; Κάθε μια απο τις απαντήσεις σε κάθε ερώτημα, θα γεννήσει νέα ερωτήματα, όλο και πιό πολύπλοκα, που οδηγούν σε άλλες διακλαδώσεις,σε λαβύρινθους φανταστικούς,όπου θα πρέπει να βρούμε τον δρόμο μας. Έτσι ακολουθώντας τις φανερές αιτίες που δεν είναι στην πραγματικότητα παρά μια ατέλειωτη διαδοχή απο τυχαία γεγονότα,θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε όλο και πιό πίσω στον χρόνο διασχίζοντας την ιστορία, μέχρι τα αρχικά πρωτόζωα.
Εννοείται πως μπορεί να ακολουθήσει κανείς το σενάριο προς την αντίθετη κατεύθυνση και να διαπιστώσει πως το να πετάξει κάποιος ένα πούρο απο το παράθυρο  ενός αυτοκινήτου  προκαλώντας τον θάνατο ενός ζητιάνου μπορεί να αλλάξει τελείως τον ρού της ιστορίας και να οδηγήσει στο τέλος του κόσμου."   Λουίς Μπονιουέλ.



κάτι ατέλειωτο...

6 σχόλια:

Ράκος είπε...

Βέβαια, μπορούμε να πάρουμε την ιστορία και λίγο διαφορετικά. Ο ζητιάνος σκύβει να πάρει το πούρο, ο οδηγός του επερχόμενου αυτοκινήτου πραγματοποιεί ελιγμό για να μην τον χτυπήσει και πέφτει πάνω στη λιμουζίνα, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του καπνιστή. Συνεχίστε κατά το δοκούν...

Ηθικό δίδαγμα; Μην πετάτε τα Cohiba απ' το αυτοκίνητο.

Ωραίο τραγούδι.

Καλό σας απόγευμα και καλό Σ/Κ!

archaeopteryx είπε...

Να σου δωσω μία λιγότερο ποιηική και λιγότερο heuristic άποψη

Connections, με τον James Burke. Πολύ καλό ντοκυμαντέρ, εάν τα αγγλικά, ο χρόνος και η υπομονή το επιτρέπουν.

Δεν είναι "τεχνικό", αλλά παρουσιάζει την αλληλουχία φαινομενικά τυχαίων εξελίξεων που έκαναν τον ανβρώπινο τεχνολογικό θαύμα, που η μιζέρια μας δεν μας αφήνει να απολάυσουμε.

Ο πολιτισμός μας, όλα, ξεκίνησαν στην ουσία από το αλέτρι.

Δεν είναι κάτι που θα δεις σε ένα επεισόδιο ή 3 λεπτά, αλλά αξίζει...

(δηλαδή εγώ βρηκα το λινκ για να στο στείλω και με βλέπω να το ξαναδώ από την αρχή!

Η παραγωγή surplus food... Η προβλεψιμότητα, ο Προμηθέας. Το τέλειο παραμύθι.

http://www.youtube.com/watch?v=OcSxL8GUn-g&list=PL79184D14F872B80D

(έχει πολλά επισόδια και μετά από αυτό)

Ζάχαρη είπε...

@ Ρακε

Μα φυσικα τα γεγονοτα το κανουν αυτο μιας και ακολουθουν τους κανονες της τυχης.Τα αισθηματα ομως δειχνουν μεγαλυτερη αυτονομια και διαρκεια.Για αυτο και ο Cave αγωνια... do you love me?

Τα Cohiba δεν κανει ίσως καποιο Upmann προκαλουσε οντως διαφορετικό αποτελεσμα :)

Στο κλιπ βρισκω πολυ γοητευτικο το σκηνικο στο μπαρ,καθολου κλισε,και καθολου τυχαια ολα μεσα στην τυχη τους.Ψαχνω για τον σκηνοθετη.

καλο Σ/Κ

Ζάχαρη είπε...

@ αρχαιοπτερυγα

καλη ιδεα για το σ/κ και θελει επιμονη.Ευχαριστω καλο βραδυ.

xrhxa είπε...

H πραγματικότητα και είναι ένα πράγμα που θέλει ανάλυση , του τι και πως και γιατί είναι αυτό που είναι.....

Η εξέλιξη ....της ύπαρξης ....της ανθρωπότητας...του σύμπαντος.... είναι μια αλληλουχία εντελώς τυχαίων γεγονότων όπου ο πιο τυχερός , αυτός που είχε ένα πλεονέκτημα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους του είδους του άφηνε περισσότερους απογόνους και επικρατούσε τελικά σε βάρος τους....

Η εξέλιξη στο δικό μας σύμπαν είναι αυτήν που είναι...μπορείς να την πάρεις ανάποδα και να υποθέσεις την αλληλουχία γεγονότων και συμβάντων που τυχαία έγιναν.... γιατί ήδη έχουν γίνει ...στο δικό μας σύμπαν έχουν γίνει και με την συγκεκριμένη σειρά , αυστηρά, που έγιναν...αν σε όλην αυτήν την διαδρομή αλλάξεις μια λεπτομέρεια ο δρόμος της εξέλιξης θα αλλάξει τα δεδομένα και το σύμπαν και η πραγματικότητα που θα δημιουργηθεί δεν θα έχει καμία σχέση με το δικό μας σύμπαν...αλλά για να μην μακρυγορώ, όλα αυτά που πιθανόν να μπορούσαν αν αλλάξουν σε κάποια στιγμή έχουν ήδη αλλάξει σε κάποιο άλλο παράλληλο σύμπαν και είναι η πραγματικότητα ,εκεί...και κάθε πιθανή πραγματικότητα είναι και ένα πιθανό άλλο νέο σύμπαν .....

Σαλάτα τα έκανα , εεε;;;

Αλλά να προσέχετε γιατί κάθε πιθανή επιλογή σας επηρεάζει και το σύμπαν στο οποίο ζείτε...και σε κάθε δίλημα σας να ξέρετε ότι για κάθε απόφαση που πήρατε υπάρχει και το ενδεχόμενο σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν που δημιουργήθηκε την στιγμή της επιλογής σας , ο εαυτός σας να ζει την επιλογή που τελικά δεν κάνατε στο δικό μας σύμπαν ....


Την καλησπέρα μου...
χρηχα

Ζάχαρη είπε...

@ χρηχα

τυχαιο ...τυχη...
Εγω βεβαια ηθελα να κανω φοκους και να αντιπαραθεσω την μικρη τυχαιοτητα του ερωτα και της αγαπης (βιντεο) που οπως ελεγε και ο Νας 'τις εξισωσεις της κανεις δεν μπορεσε να καταλαβει'...αλλα δεν βρηκα κατανοηση :)