26 Σεπ 2011

euro inflation


Τα Γερμανικά "breakevens" - η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ τακτικών ομολόγων και προστατευμένων από τον πληθωρισμό ομολόγων της ίδιας διάρκειας- δίνουν ένα μέτρο των πληθωριστικών προσδοκιών.



Kρούγκμαν επιμένων...O κ.καθηγητής εξηγεί την άποψη του εδώ  ότι εξυπηρετώντας η ΕΚΤ την επιθυμία της Γερμανίας για χαμηλό πληθωρισμό δυσκολεύει την περιφέρεια.Θεωρεί δε,οτι αυτό είναι συνταγή για αποτυχία και κατάρρευση.

"Why? I tried to lay this out a while ago.A reasonable estimate would be that Spain and other peripherals need to reduce their price levels relative to Germany by around 20 percent. If Germany had 4 percent inflation, they could do that over 5 years with stable prices in the periphery — which would imply an overall eurozone inflation rate of something like 3 percent.
But if Germany is going to have only 1 percent inflation, we’re talking about massive deflation in the periphery, which is both hard (probably impossible) as a macroeconomic proposition, and would greatly magnify the debt burden. This is a recipe for failure, and collapse."

4 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

αν είχα το αυτί του Κρούγκμαν, θα του έλεγα ότι έχει λάθος στην τελυταία αράδα του. Ο Κρούγκμαν, αν και σοσιλίζων για τα γούστα μου είναι Αμερικάνος και ελέυθερος. Δεν του περνάει από το μυαλό, ότι το failure και το collapse δεν είναι κακά, όπως θα ήταν αν μιλούσαμε για κομμάτι των ΗΠΑ, αλλά καλά. Οι Γερμανοί, με το συμπάθειο, είναι σε επιδρομή. Η κρίση τους οφελεί, και εάν ήμονυ έξυπνος θα ήξερα και πώς την καλλιέργησαν ή την ξεκίνησαν (οι παροχές... οι παροχές Cloward-Piven... )

Αποπληθωρίζουν την περιφέρεια και γίνεται δική τους, χωρίς πόλεμο, με λίγα έξοδα (έεε κάπου πειράζεται και η Γερμανία από την ύφεση).

Βλεπω φάντάσματα;

Τα ίδια έλεγα και εγώ το πρωί σε κάτι σχόλια (και δεν έχω διαβάσει Κρουγκμαν, αλλά αυτό με τον πληθωρισμό είναι έξοχο)

Ζάχαρη είπε...

Ισως.Ετσι δικαιολογουνται και οι συγχρονισμενες γερμανικες παλινωδιες καθε μερα.

Ενας πληθωρισμος θα βολευε και στην ανεργια (τους υπολοιπους,εμας δεν μας σωζει ουτε η Φεντ ολοκληρη).

Ανώνυμος είπε...

Endloesung

archaeopteryx είπε...

endloesung... είδα και τι σημαίνει... μεθοδικά τα παιδιά, με πλάνο και οργάνωση και χωρίς παρέκκλιση.