25 Ιουλ 2011

σε διακοπή

O Munchau  αναρωτιέται άν άξιζε οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας για  μια μικρή μείωση του χρέους...
FTcom Wolfgang Munchau "Θα πρέπει να ικανοποιούνται τρεις προϋποθέσεις για να γίνει λόγος για μία εποικοδομητική συνεισφορά στην κρίση χρέους της ευρωζώνης:

• Θα οδηγήσει την Ελλάδα σε βιώσιμη μείωση του χρέους;

• Οι νέοι κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) θα μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης σε άλλες χώρες;
(Υπάρχει όμως μία παγίδα: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποφάσισε την αύξηση του ορίου δανεισμού των 440 δισ. ευρώ του EFSF. Τα κεφάλαια αυτά αρκούν για να χειριστεί την κατάσταση για τους τρεις... πελάτες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά όχι για την Ιταλία και την Ισπανία.)
Η αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων είναι απαραίτητη ώστε η προαναφερθείσα ευελιξία να έχει και πρακτική αξία. Εάν τα ιταλικά ομόλογα τεθούν εκ νέου υπό καθεστώς πιέσεων, πιστεύουμε ειλικρινά ότι οι κερδοσκόποι θα φοβηθούν από έναν μηχανισμό σταθερότητας με σταθερό και αδιαπραγμάτευτο όριο δανεισμού;

• Είναι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών ρεαλιστική και δίκαιη;

Η απάντησή στα τρία ερωτήματα, αντιστοίχως, είναι όχι, όχι και ναι.Οι νέοι κανόνες για το EFSF θα έχουν νόημα μόνο εάν επιτραπεί στον μηχανισμό διάσωσης να εξελιχθεί σε ευρωπαϊκή υπηρεσία έκδοσης χρέους. Το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα είναι θετικό μόνο εάν αναγνωρίσουμε πως θα πρέπει να υπάρξει και τρίτο."

σημ. Άραγε για την κρίση του αμερικάνικου χρέους είναι τα ευρωπαικά δεκαετή ομόλογα έτσι; Θα δείξει....

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ιταλία Ακυρώνει Δημοπρασία Ομολόγων Αύγουστο
http://www.zerohedge.com/news/italy-cancels-august-bond-auction

Ανώνυμος είπε...

αξιοπιστία,ρευστότητα,φερεγγυότητα ::::