;">
- Ως γνωστόν, η Βουλή ενέκρινε το κείμενο του μνημονίου, που περιελάμβανε το σύνολο των μέτρων οικονομικής πολιτικής, που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα να εφαρμόσει, ώστε να εκταμιευθεί το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
- Όμως, άλλο είναι το βασικό νομικό κείμενο που διέπει τη σχέση της Ελλάδας με τους επίσημους πιστωτές της. Πρόκειται για τη δανειακή σύμβαση, με την οποία μεταξύ άλλων η Ελλάδα παραιτείται του δικαιώματος ασυλίας της εθνικής κυριαρχίας και εκτίθεται σε ενδεχόμενη κατάσχεση δημόσιας περιουσίας από τους πιστωτές, σε περίπτωση που η Αθήνα παραβεί τις υποχρεώσεις της.
- Η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους πιστωτές να φέρει και τη δανειακή σύμβαση στη Βουλή για να κυρωθεί, ώστε να κατοχυρωθούν πλήρως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις απαιτήσεις τους έναντι της Ελλάδας.
- Στο σημείο αυτό, όμως, σημειώθηκε ένα πολιτικό «βραχυκύκλωμα»: στις 6 Ιουνίου 2010, ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε πράγματι τη σύμβαση στη Βουλή για να κυρωθεί και να αποκτήσει ισχύ νόμου. Για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί και συνδέονται με τις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στους λεόντειους όρους της δανειακής σύμβασης, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε έχει μείνει από τότε «μετέωρο», αφού δεν προωθήθηκε καν για να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
- Η σημασία αυτού του νομοσχεδίου, μαζί με το οποίο κατατέθηκε και το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο της δανειακής σύμβασης, φαίνεται από το προοίμιο της σχετικής αιτιολογικής έκθεσης: «Με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών, «πραγματοποιείται η πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης να φέρει για συζήτηση και κύρωση στην Εθνική Αντιπροσωπεία όλα τα συμβατικά κείμενα, μαζί με τα παραρτήματα και προσαρτήματά τους με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε τη χρηματοδότηση της χώρας από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με δανειακά κεφάλαια ύψους 80 δις ευρώ και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με δανειακά κεφάλαια ύψους 30 δις ευρώ».
- Δεδομένου ότι η σύμβαση ουδέποτε κυρώθηκε από τη Βουλή και παραμένει μέχρι σήμερα μυστηριωδώς κατατεθειμένη, χωρίς να παίρνει σειρά για συζήτηση, η κυβέρνηση προσέφυγε σε μια «ακροβατική» ερμηνεία, προκειμένου να «θωρακίσει» την ισχύ της σύμβασης: με νομοθετική ρύθμιση που δημοσιεύθηκε στις 11 Μαΐου 2010 εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών να υπογράφει για λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας όλες τις αναθεωρήσεις του μνημονίου και τις δανειακές συμβάσεις. Όμως, ακόμη και με αυτό το τέχνασμα, έγκριτοι νομικοί έχουν υποστηρίξει ότι το πρόβλημα με την κύρωση της δανειακής σύμβασης δεν έχει λυθεί, αφού αυτή υπογράφηκε από τον υπουργό Οικονομικών στις 8 Μαΐου, δηλαδή πριν τεθεί σε ισχύ η προαναφερθείσα νομοθετική ρύθμιση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου