6 Ιαν 2011

Who cares...

O Food and Agricultural Organisation ανακοίνωσε οτι οι τιμές των τροφίμων ξεπεράσανε τα επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν κατά 2007-2008. Τότε το άμεσο αποτέλεσμα ήταν βίαιες εξεγέρσεις σε μέρη όπως η Αϊτή και το Μπανγκλαντές . 
Food riots...


Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων αυξήθηκαν και μετά από μια σειρά προβλημάτων των καλλιεργειών που προκλήθηκαν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε όταν κορυφαίες χώρες παραγωγοί ,όπως η Ρωσία και η Ουκρανία επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές, με αποτέλεσμα οι εισαγωγείς στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική να συσωρεύσουν προμήθειες.

Σχόλιο στο zerohedge... "Food?  Ha!  Who cares about that?  Just look at my new iGadget that I bought with my 98th unemployment benefit check!!" 
Ο σχολιαστής παραπάνω αποτυπώνει όλο το χάος που χαρακτηρίζει το οικονομικό σύστημα.Οι άνθρωποι στις αναπτυγμένες χώρες θα καταλάβουν τον πληθωρισμό,όταν τα ηλεκτρονικά τους γκάτζετ γίνουν πολύ ακριβά. Η εξέγερση αργεί (ή όχι).Και τελικά,όταν η οικονομία πάει καλά έχουμε πολύ χρήμα άρα υπερπληθωρισμό.Όταν η οικονομία πάει άσχημα,τυπώνουμε χρήμα άρα πάλι υπερπληθωρισμό...;;;



 Ο μεγάλος μαθηματικός Richard Feynman εξηγεί το συναίσθημα της σύγχυσης όταν κάτι δεν μπορείς να το συλλάβεις και να το εκφράσεις.Εξ ού και τα διαγράμματα του Feynman. Παρηγοριά...

11 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

αχά... το είδες αυτό με το φαγητό. Αυτό είναι η είδηση

archaeopteryx είπε...

όσο για την μαϊμού που προσπαθήσει να πιάσει την μπανάνα, νομίζω ότι δεν είναι μπανάνα αλλά είδωλο μπανάνας, και το ραβδί είναι ...εικονικό.

Ανώνυμος είπε...

Υπερπληθωρισμός de facto

Ζάχαρη είπε...

Με τραβαει η ιδεα του Feynman για ενα απλο τροπο,ενα διαγραμμα, για να κατανοησουμε αλληλεπιδρασεις.Νομιζω τον ειρωνευτηκανε για αυτο...

Υπερπληθωρισμος Ορεστιε στο τελος.

Ανώνυμος είπε...

Ανεπτυγμένες χώρες, νομισματική πολιτική και κουραφέξαλα!
Αφού ελέγχουν το κλίμα τι κάθονται και μας λένε...

archaeopteryx είπε...

Μάλλον γιά άλλους λόγους σε τραβάει ο Feynman:

Σε τραβάει γιατί ή γνώση και η διάνοια είναι, τελικά, αποτέλεσμα της ελεύθερης (και χαρούμενης) σκέψης.

Γιατί είναι καλύτερα να δέχεσαι ότι δεν ξέρεις ή να μην καταλαβαίνεις κάτι, από το να το καταλαβαίνεις λάθος.

Και τελικά γιατί η ευχαρίστηση του να βρίσκεις και να ανακαλύπτεις, είναι μια χαρά σαν αυτοσκοπός, αλλά τελικά έχει σχέση με τι σχέση είχες με τους γονείς σου και με τους ανθρώπους που σου έδειξαν πέντε πράγματα στην ηλικία της ανακάλυψης.

http://www.youtube.com/watch?v=srSbAazoOr8&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=UVjFPGIrbGw&feature=related

και έχει άλλα 3 (σύνολο 5). Αυτά τα κλιπάκια, αν τα αγγλικά δεν είναι εμπόδιο, θα είχε πλάκα να τα δει κάθε γονιός με μικρά παιδιά, κάθε δάσκαλος, κάθε παιδαγωγός, κάθε πανεπιστημιακός, και κάθε Υπουργός Παιδείας.

Και ενώ καταλήγει κάπου για την ανάγκη των μαθηματικών, δεν χρειάζεται μαθηματικά για να καταλάβεις ότι 1) όλα ξεκινάνε από τις κουβέντες με τους γονείς σου σε περιπάτους και 2) χρειάζονται και λίγα μαθηματικά, αλλά 3) αν ο δάσκαλος είχε καλή σχέση με τους γονείς του, θα έχουν πλάκα τα μαθηματικά.

Αυτά τα 5 κλιπάκια είναι ό,τι έχουν να προσφέρουν οι "ανοιχτές" κοινωνίες σε σχέση με "μη ανοιχτές" κοινωνίες.

Πες μου τώρα... Γιατί σου αρέσει ο Feynman;

Ζάχαρη είπε...

Εκτιμω την προσπαθεια να μεταδωσει την σκεψη του ακομπλεξαριστα και να της δωσει εικονα.Δειχνει ερωτα.Αυτο δινει στα πραγματα οντοτητα και διαρκεια.

Ζάχαρη είπε...

@ανωνυμε
κοιτα λιγο δεξια στα links για τον καιρο που γραφεις.Επισης στην Κινα τους χαλασε την παραγωγη στην ζαχαρη.Ολα ειναι πιθανα.

Ανώνυμος είπε...

Όταν κτυπήσει ο πληθωρισμός κοκκινο τα δολλάρια θα είναι για πέταμα.

Ζάχαρη είπε...

@ αν.
Οπως σχολιασε προχτες ο geokalp 'το να τζογαρεις με το φαγητο ειναι ανηθικο'.Αφου τους τελειωσανε τα κερδη με τα δανεια θα ρισκαρουν με τα τροφιμα.

hanibal είπε...

I don't.