27 Οκτ 2010

επιτόκια

Οι ανωμαλίες που επικρατούν στις διεθνείς πιστωτικές αγορές έγιναν καταφανείς όταν το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πούλησε ομόλογα με αρνητικά επιτόκια για πρώτη φορά και η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει για πρώτη φορά 50ετή ομόλογα.
Η αύξηση ρευστότητας και οι «παθητικές υποτιμήσεις» σε ΗΠΑ,λόγω FED, στρέφουν τους διεθνείς επενδυτές, που αναζητούν υψηλές αποδόσεις, στα ομόλογα των «αναδυόμενων» αγορών της ευρωζώνης, δηλαδή της Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, καθώς και στα ενισχυόμενα νομίσματα αναπτυσσόμενων οικονομιών 

sofokleous Ωρολογιακή βόμβα που βρίσκεται στην καρδιά των όρων του μνημονίου που έχει υπογράψει με το ΔΝΤ και τις χώρες τις ΕΕ, η οποία αν σκάσει απειλεί να την οδηγήσει σε πολύ πιο δύσκολη και δραματική κατάσταση από αυτή στην οποία βρίσκεται σήμερα.
Αυτό γιατί σύμφωνα με το μνημόνιο το δάνειο των 110 δις ευρώ για την Ελλάδα έχει εκδοθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, η βάση του οποίου είναι το 3μηνο euribor (δηλαδή το επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες δανείζονται μεταξύ τους στη διατραπεζική αγορά). Οι όροι της συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών ορίζουν ότι στην τρέχουσα τιμή του κυμαινόμενου euribor προστίθεται ένα επιπλέον 3,00% συν 0,5% ως εφάπαξ χρέωση. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας από το πακέτο στήριξης εξαρτάται από τις διακυμάνσεις του euribor και εδώ ακριβώς βρίσκεται η ωρολογιακή βόμβα η οποία μπορεί να πάρει ‘πυρηνικές’ διαστάσεις στην περίπτωση που η πολιτική που υιοθετούν οι ΗΠΑ προκαλέσει εξαγωγή του πληθωρισμού στην Ευρώπη......
H ρευστότητα στην παγκόσμια αγορά θα αυξηθεί και μέσω του χρηματιστηριακού και του τραπεζικού συστήματος θα αρχίσει να πολλαπλασιάζεται με το γνωστό τρόπο που έχουμε ζήσει σε πολλές άλλες περιπτώσεις, με τελευταία αυτήν του 2003-2007. Σε αυτήν την περίπτωση θα δημιουργηθεί, όντως, πληθωρισμός και το euribor θα μπορέσει να επιστρέψει στο 2%, ποσοστό το οποίο ήταν το ιστορικό χαμηλό του πριν την τρέχουσα κρίση. Τότε το κόστος του ελληνικού δανεισμού θα αυξηθεί από το 4,20% που ήταν το Μάιο του 2010 στο 5,5%. Σε αυτό το διάστημα, όμως, ο πληθωρισμός θα οδηγήσει και την ΕΚΤ, μοιραία, να προβεί σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου  αυξάνοντας την πιθανότητα για μία ανατροφοδότηση της ανόδου και του euribor κάνοντας τον ελληνικό δανεισμό ακόμη πιο ακριβό.


Ενδιαφέρον άρθρο:Refugees of the Currency War, Unite εδώ

 φωτ.1933

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φούσκες νομίσματα.
Υπερπληθωρισμός που ακόμη καλύπτεται με την μείωση των εισοδημάτων.
Ως πότε?

Ζάχαρη είπε...

Τραπεζες Ορεστιε,εκει την πατησανε.

Ανώνυμος είπε...

Οι banksters και οι σοσιαλιστές της συμφοράς.

Ζάχαρη είπε...

Εμεις βεβαια καθυστερημενοι,ουτε καν αυτο.Εμεις στα σογια και στους απογονους.Ελπιζω να μας γινει μαθημα πια.