29 Ιουλ 2010

οι τιμές ανεβαίνουν

tovima: "«Αφού υπάρχει ύφεση στην αγορά γιατί οι τιμές ανεβαίνουν;» αναρωτιέται η “τρόικα”- δηλαδή οι ελεγκτές της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ......

"Οι συντάκτες του μνημονίου που προέβλεπαν πληθωρισμό έως 2% έλεγαν, φυσικά, συνειδητά ψέματα. Όπως ψευδής και υποκριτική ήταν και η «έκπληξη» των επιτηρητών για το άλμα του πληθωρισμού (και των τιμών).
Υποτίθεται ότι η συνταγή του μνημονίου ΔΝΤ-Ε.Ε. ήταν ο αποπληθωρισμός μισθών και τιμών, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, τη συντήρηση της ζήτησης και την ανάκαμψη, έστω σε 2-3 χρόνια. Στην πραγματικότητα, ο αποπληθωρισμός αφορά μόνο την αγορά εργασίας, ενώ στην αγορά των αγαθών εφαρμόζεται ένας άγριος «φορολογικός πληθωρισμός» που υπόσχεται ύφεση, συντριβή της αγοραστικής δύναμης των φτωχότερων νοικοκυριών και, σε δεύτερο χρόνο, κατάρρευση τιμών της βιομηχανίας. Η οποία ωστόσο, από λίγο έως ελάχιστα θα αμβλύνει τον «φορολογικό πληθωρισμό». Αντιθέτως, και την ύφεση θα διευρύνει, και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις θα αυξήσει, και την ανεργία θα εκτινάξει, και θα οδηγήσει σε κατάρρευση επιμέρους υπερτιμημένες αγορές, όπως των ακινήτων.
Επομένως, ο στασιμοπληθωρισμός αλά ελληνικά δεν είναι μια απόκλιση από τους στόχους του μνημονίου κατοχής, αλλά η ουσία του. Και με την αδιάψευστη μαρτυρία και των αριθμών, είναι μια συνταγή χρεοκοπίας της χώρας και καταστροφής της ελληνικής κοινωνίας. δρόμος



 PS...recession και "οι κεντροαριστεροί καμικάζι"

16 σχόλια:

nikos είπε...

στο τόπο μου λένε ..μόνο η βρωχεί ,το χιόνι ..και η ραδιενεργή τέφρα πέφτει στη ριμάδα γη

Ανώνυμος είπε...

Το μαύρο το υπολογίσανε;

Ο νοών...νοείτω είπε...

Μία είναι η λύσις.
Εκλογές τώρα.
Αλλά ποιο να τις ζητήσει τόσο επίμονα, όπως τις ζητούσε ο ΓΑΠ, και το πέτυχε;
Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που τους βολεύει η αναμονή γιατί η πατάτα παρακαίει;
Οι συντεχνίες που προσδοκούν με τους ψευτοτσαμπουκάδες να αποκομίσουν ότι περισσόερο μπορούν για πάρτη τους και μετά από εδώ πάνε και οι άλλοι;
Ή νομίζετε ότι εάν ικανοποιηθούν τρόπον τινά, οι απαιτήσεις τους, θα συμπαρασταθούν σε άλλες συντεχνίες;
Οι πολίτες που φωνασκούν για τα συμβαίνοντα, υποτηρίζοντας ή καταδικάζοντας πρακτικές από τον καναπέ και εσχάτως από τα πληκτρολόγια;

Αλλά όπως είχε γράψει και κάποια ψυχή...καλοκαίρι τώρα που να τρέχουμε...από Σεπτέμβριο.

Ούτε μία ενέργεια αντίδρασης.
Αλλά πολλές ενέργειες για εύρεση βενζίνης.
Μείναμε από καύσιμα;;;;;;

Ζάχαρη είπε...

@Νοων
Ψυχαναγκαστικοι της χαρας ειμαστε.
Οτι μας ενοχλει το απωθουμε...

Ζάχαρη είπε...

@nikos
για αυτο ειναι ρημαγμενη.

Ο νοών...νοείτω είπε...

@Ζάχαρη,
Έται είναι αγαπητή, απλά η διαφορά είναι ότι στη ζωή, δεν είναι όλα κουνούπια για να φύγουν με ένα νεύμα.

Πολίτης της Μπανανίας είπε...

Αν γίνουν τώρα εκλογές, είναι που είναι η αποχή σε ανοδική πορεία απο την γενικότερη απαξίωση του συστήματος, θα φτάσει 70% μέσα στο καλοκαίρι. Αν ήταν να κάνουν εκλογές άντε να τις έκαναν Ιούνιο που ακόμα υπήρχε κίνηση.

Αν και αμφιβάλλω αν μπορεί να αλλάξει κάτι έτσι όπως έχουν τα πράγματα. Όποιος και να βγει ο κοσμάκης στο τέλος ξέρει πόσα του γράφει η ΔΕΗ και το σουπερ μάρκετ. Ολα τα άλλα λίγο μετράνε γι αυτόν.

Ανώνυμος είπε...

Στασιμοπληθωρισμός ή καλυμένος υπερπληθωρισμός?

Orestios

Ζάχαρη είπε...

Εχουμε υφεση και ταυτοχρονα ψηλες τιμες και ανεργια Ορεστιε.

Ανώνυμος είπε...

Συνθήκες για υπερπληθωρισμό δηλαδή?
Όπως το 30?

Η απάντησή σου δεν είναι διευκρινιστική ζάχαρη.
Πως λέγεται αυτό με μιά λέξη?

Orestios

Υ.Γ.: Έχω προβλημα να μπω με το προφίλ μου στo OpenID

Odyssey είπε...

τι έχουν τα έρμα και ψοφάν

Ζάχαρη είπε...

@ στασιμοπληθωρισμος,Ορεστιε.Δεν νομιζω το χρημα να εχει χασει την αξια του για να εχουμε υπερπληθωρισμο.Οχι τετοιο σημειο.Οπως ειδες το κειμενο ειναι απο τον'δρομο',για περισσοτερα.Τωρα αν θες να το συνδεσεις με τον εθνικοσοσιαλισμο του 20,τι να πω;Αλλες συνθηκες τοτε ,προστατευτισμος εθνικο νομισμα...

Ο νοών...νοείτω είπε...

Επαναλαμβλανω, και ας με πουν αφελή και χαζό.
Εκλογές τώρα! (άντε μετά τα μπάνια)
Δεν θα βρουν ούτε την ψήφο τους.
Κανείς!
Αναγκαστική συγκυβέρνηση για ένα διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.
Συλλογική ευθύνη για μάζεμα του χάους με εφαρμογή των προτάσεων και της αντιπολίτευσης, ώστε να δούμε εάν είναι εφικτές, μπας και βγούμε από το δράμα που μας έβαλαν, όλοι μαζί.
Όλοι να είναι είναι συνυπεύθυνοι επιτέλους για μία φορά στην ζωή τους.
Να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις εύκολες δηλώσεις και καταγγελίες.
Έτσι θα κριθούν όλοι μαζί για πρώτη και τελευταία φορά.
Οι πολίτες θα κάνουν την ύστατη υπομονή εμπρός σε μία συλλογική προσπάθεια ανατροπής ΔΝΤ και τσιφλικάδων.
Και εμείς όλοι θα είμαστε στο διάβα τους καθημερινά.
Έχουν τα άντερα;

Ζάχαρη είπε...

Εγω συμφωνω.Ομως εχω ενα φοβο.Μηπως η ψηφος μας εκπληξει δυσαρεστα...
Μονο στον κοινωνικο αυτοματισμο δειξαμε κινητικοτητα.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Καλημέρα.
Θεωρώ ότι η απάιτησις θα πρέπει να προέρχεται από την κοινωνία, και όχι από πολιτικούς ευκαιρίας.
Εάν όλες οι τάξεις εργαζομένων συνενώνονταν, μιας και έχουν την οργάνωση, χωρίς κομματικές καθοδηγήσεις, και καλούσαν σε ένα συλλαλητήριο με κεντρικό σύνθημα εκλογές τώρα, διότι είναι ο μόνος δημοκρατικά τρόπος αλλαγής της υπάρχουσας κουστωδίας, με προ-απαίτηση αυτό που γράφω στο προηγούμενο σχόλιο, ίσως και να πετύχαινε.
Προσωπικά είμαι κατά της απεργίας, όχι επειδή είμαι αντιδραστικός ή νεοταξίτης όπως κάποιοι έσπευσαν να με χαρακτηρίσουν, αλλά διότι διαχρονικά έχει αποδειχθεί, σε παρόμοιες περιπτώσεις, ότι μόλις ικανοποιηθούν κάποια αιτήματά των, στην πορεία αποστασιοποιούνται από τους υπόλοιπους.
Μέχρι να πειστώ λοιπόν, ότι ο αγώνας που δίνουν, δεν αφορά τον εαυτό τους και την τσέπη τους μόνο, αλλά εμπεριέχει και μία γνήσια και υγιή κοινωνική αντίδραση, τους προτρέπω να το αναδείξουν.
Και να είσαι σίγουρη, ότι τότε δεν θα "φωνάζω πληκτρολογώντας", όπως όλοι, αλλά θα πάω και στα μπλόκα και στην πορεία, όπως ήδη έχω κάνει σε άλλες περιπτώσεις που ήδη ξεχάστηκαν.
Δεν δικαιούμαστε να πληκτρολογούμε "είμαστε όλοι φορτηγατζήδες", από τον υπολογιστή μας, και μετά να τρέχουμε να βρούμε ανοικτό βενζινάδικο.
Τεράστια υποκρισία.
Δέκα στον δρόμο, χιλιάδες στα πληκτρολόγια.
Ακόμα και στην περίπτωση που η κυβερνητική κουστωδία, κάνει πίσω επειδή τα βρήκε σκούρα, δεν θα αλλάξει κάτι.
Στις επόμενες αναμετρησεις, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, που δεν θα προκύψει τόσο έντονο πρόβλημα, κανείς δεν θα νοιστεί.
Μόνο στην περίπτωση της
ΔΕΗ, γιατί και εκεί ο κακομαθημένος πολίτης θα στερηθεί, μεταξύ άλλων, τις ειδήσεις των οκτώ, αυτές που όλοι βρίζουν αλλά όλοι τις βλέπουν για να μπορούν να επιβεβαιώνονται.
Η υγιής αντίδραση που προέρχεται όχι μόνον από αγανάκτηση και ανέχεια, ας βγει στον δρόμο και ας σηκωθεί από τον υπολογιστή.

Ζάχαρη είπε...

Ο υπολογιστης δεν μπορει να λυσει τα προβληματα μας.Μπορει μονο να μας δινει φωνη μεσα στην σιωπη που επιβαλλεται γυρω παντου απο τη αναμονη.
Χρειαζεται κυριως θυσια προσωπικη.Και εγρηγορση σε οτι συμβαινει,πισω απο αυτο που συμβαινει.