19 Μαΐ 2010

oι έννοιες

Αυτό ανέφερε το RanSquawk...  μόλις φύγανε οι τουρκοι.

Χθές διάβασα αυτό:   Ex-Bundesbank Chief Says Greece Will Never Repay Debt, Says Bailout All About "Rescuing Banks And Rich Greeks"  
και το σχόλιο ενός σχολιαστή πιό κάτω
" This is how wars start".


Και σήμερα βρήκα κάτι πιό συγκεκριμένο...
"Μήπως είχε δίκιο ο Θουκυδίδης που έλεγε στην Ξυγγραφήν του ότι ένα από τα συμπτώματα της πολεμικής παθολογίας, ίσως όχι το πιο ασήμαντο, είναι η διαστροφή των εννοιών;Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας (συστηματικής άραγε;) παρόμοιας διαστροφής. Θύμα της είναι η –και άλλοτε πολύπαθη και κακοπαθημένη– έννοια της τεχνικής...

Διαβάζουμε στον Τύπο και παρακολουθούμε στα ηλεκτρονικά Μέσα μιαν εκστρατεία κατασυκοφάντησης της... τεχνικής από τα πιο επίσημα χείλη (ούτε ενορχηστρωμένη να ’ταν). Ας εξηγηθούμε: με την ΠΓΔΜ, εφόσον «συμφέρον και των δύο μας είναι να τα βρούμε» (αλήθεια, εμείς τι είχαμε χάσει ως προς τα Σκόπια;), «πρέπει να κάνουμε αμοιβαίους συμβιβασμούς» για το... «τεχνικό» θέμα του ονόματος της γείτονος.
Όσο για την άλλη φίλη και σύμμαχο, την Τουρκική... Δημοκρατία, ισχύει ότι «στο Αιγαίο δεν έχουμε άλλες διαφορές» παρεκτός του... «τεχνικού» ζητήματος της υφαλοκρηπίδας. Αυτό που μένει να ακούσουμε (δειλά δειλά όλο και μισολέγεται) είναι πως η υποκριτικώ τω τρόπω υποθήκευση της οικονομικής και εθνικής ανεξαρτησίας, μέσω της διάλυσης της κοινωνικής συνοχής της, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης/υπερχρέωσης και της νοοτροπίας του ντοβλετιού και των μπεηλικιών, δεν είναι κι αυτή παρά ένα «τεχνικό» (= technical) προβληματάκι.
Στα τέτοια συμφραζόμενα, το «τεχνικό» αντιδιαστέλλεται συνήθως προς το «εθνικό». Ίσως επειδή, στη χώρα όπου θάλλει η φαιδρά πορτοκαλέα και τον τόνο δίνουν οι βολεψιματίες μικροαστοί «νοικοκυραίοι» (ανεξαρτήτως πολιτικής οπαδοποίησης), όταν ονοματίζουμε κάτι ως κάτι άλλο, τότε αυτόματα το κάτι άλλο γίνεται... κάτι – με τον τρόπο με τον οποίο βάφτιζαν περίπου το κρέας «ψάρι» οι μεσαιωνικοί καλόγεροι. Η «παιδεία», η «υγεία», ο «πολιτισμός», εσχάτως και η «οικονομία», εξακολουθούν την ένδοξη σταδιοδρομία τους ως «εθνικών» θεμάτων (σε αντίθεση προφανώς με την παρα-παιδεία, την παρα-υγεία, τον παρα-πολιτισμό και την παρα-οικονομία, που μάλλον είναι «τεχνικά» θέματα...).

Μήπως, αν αντιστρέψουμε τη συνεπαγωγή του Θουκυδίδη, βρισκόμαστε σε πολεμική περίοδο; Αν ναι, οι εχθροί είναι ήδη εντός των τειχών – τουλάχιστον από το 1967..."Monthly Review 

Μήπως συμβαίνουν όλα ήδη;
Όπως έγραψε και ο Γιάννης Μπεράτης 
"Η Ειρήνη είναι η Λογική των Κρατών".

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ετσι έχουν τα πράγματα. Θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα ακούσουμε το διάγγελμα.
@αλλενάκι

archaeopteryx είπε...

Μπάαα... Το 1984, με λίγη καθυστέρηση... Έπρεπε να τελειώσει εκείνος ο ψυχρός πόλεμος πρώτα..

Να πληρώσουμε δεν πρόκειται ποτέ. Δεν θα υπάρχει ΑΕΠ να ξεχρεώσει τα 300τόσα σύν όσα προκύψουν από ΔΝΤ.

Οι Ελληνικές τράπεζες στεγνώνουν (μία είναι ...Σαχάρα), να δούμε πόσο καιρό θα χρηματοδοτεί η ΕΚΤ ομιλίες του ΓΑΠ για Μεσογειακές αρλούμπες.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό για την διαστροφή την εννοιών το είχα ποστάρει στο παρελθόν στο antinews. Ο Θουκυδίδης περιέγραψε επακριβώς την εποχή του που δεν διαφέρει από τα δικά μας τεκταινόμενα.
Μέλλον είναι το παρελθόν.

Ζάχαρη είπε...

Ειναι γενικοτερη η στρεβλωση νομιζω.
Θα δουμε η πραγματικοτητα ξεπερνα την φανατσια αλλωστε.