20 Μαΐ 2010

εναντίον


Έγραφε ο  Κ.Παπαιωάννου στο 'Μάζα και Ιστορία'

Kατά τον ίδιο τρόπο,μια κοινωνία που νοιώθει τον εαυτό της ένοχο απέναντι στην ίδια της την πράξη ή την απραξία και αντικειμενικά ανήμπορο απέναντι στην ίδια της την πραγματικότητα,κατέχεται από την ανάγκη να παραστήσει συμβολικά μια παρόμοια εξέγερση κατά της μονομέρειας και της πλασματικής αυτονομίας και ασφάλειας της συνείδησης- να αναγνωρίσει την πραγματικότητα του Εφιάλτη,να μυθοποιήσει την ίδια της την Ενοχή,να δώσει ένα νόημα στην ίδια της την Τιμωρία.
Η "νομιμοποίηση" του Κακού,η συνειδητοποίηση του Αρνητικού είναι για αυτήν μια ύστατη ελπίδα σωτηρίας.


Θύελλα οι διαμαρτυρίες για τις προσλήψεις στην Βουλή και πολύ λογικά.Πόσοι όμως πραγματικά θα χάνανε μια τέτοια ευκαιρία άν την είχανε;Οι συζητήσεις κομπιάζουν γιατί δεν ξέρεις μεχρι ποιό σημείο αφορούν τον απέναντι αυτά που καταγγέλεις.
"Who is rising against whom?" ρωτούσε αμερικάνικη εφημερίδα για τα χρέη των κρατών.Κουβάρι συνενοχής...Γιατί δέν έχουμε τον εχθρό απέναντι αυτή την φορά.Φοβάμαι μήπως στο τέλος κατασκευάσουμε έναν εχθρό.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την καλημέρα μου. Όλες οι ελληνικές οικογένειες έχουν από ένα [τουλάχιστον] δημόσιο υπάλληλο μέλος τους, όμως δεν πρέπει να επικρατήσει η λογική των αποδιοπομπαίων τράγων.

Προσωπικά όποτε έχω συναλλαγές με το δημόσιο ποτέ δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα, εκτός εάν ΕΓΩ δεν ήμουν εντάξει με τα χαρτιά, ή αν ήμουν αμελής.
Οι καθυστερήσεις και η γραφειοκρατία τους είναι κάτι άλλο.
Τώρα αν δουν ότι ο πολίτης που έχουν απεναντί τους ψάχνεται, θα αντιδράσουν ανάλογα... Όχι όλοι όμως... Όταν πλανιέται ένα σύννεφο διαφθοράς στην ατμόσφαιρα, όταν θα βρέχει θα βραχούν όλοι, δυστυχώς.

Για τις προσλήψεις που γράφεις έχει γραφεί ότι αυτοί που τους διορίζουν... ζητούν μερίδιο για την πρόσληψη, το οποίο μπορεί να ανέρχεται στο ύψος του 15ου/16ου μισθού κάθε χρόνο. Ότι παίρνουν το επιστρέφουν δλδ. Κατά τα άλλα έχουν τα κλασικά προνόμια της καθημερινής τριβής με την εξουσία.
Οι δήμοι απορρόφησαν την τοπική ανεργία της παραμελημενης περιφέρειας με πολύ στρεβλό τρόπο.
Παρατηρείται το φαινόμενο να κλεινουν επιχειρήσεις λόγω της κρίσης και ο επιχειρηματίας που την είχε ή ο υπάλληλός του να προσλαμβάνεται στο δήμο με 700 ευρώ, αν είναι συντοπίτης και γνωρίζει το δήμαρχο.

@αλλενάκι

Ζάχαρη είπε...

καλημερα αλλενακι.
Συμφωνω,ειναι η συνενοχη που λεμε τοσο καιρο τωρα.Χρειαζεται ειλικρινια.
Παντως με τους δημους μια και το θυμηθηκες, το κακο εχει παραγινει,προκειται για ξεδιαντροπη κατασταση ειδικα στην επαρχια με τις συγγενειες και τα χωρια.Εχουν εκμαυλιστει συνειδησης...

Ανώνυμος είπε...

Είναι και ανάλογα που θα σε βρεί η θύελλα όταν ξασπάσει,η τύχη που λέμε.