22 Μαΐ 2010

συνδρομο

φωτογραφία   Josef  Koudelka

kathimerini.gr
Kαθώς, η Wall Street παρασύρθηκε στο σύνδρομο του Τιτανικού με όλους τους δείκτες να έχουν εγκλωβιστεί στη δίνη του, οι φόβοι για ραγδαία εξάπλωση της κρίσης από την Ευρώπη με δραματικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία πήραν εκρηκτικές διαστάσεις. Ωστόσο, οι παρενέργειες από την απόφαση της Μέρκελ που εγείρουν το ενδεχόμενο συστημικού ρίσκου, ήταν που προκάλεσαν τη μαζική έξοδο από τις αμερικανικές μετοχές.
Η κρίση εμπιστοσύνης και οι μύριες παγίδες που έχουν κυκλώσει την Ευρώπη, αποσταθεροποίησαν στην κυριολεξία χθες τη Wall Street. Oι επενδυτές ετράπησαν σε φυγή από τη Wall Street. Ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης αναταραχής εξ αιτίας της αιφνιδιαστικής απόφασης της Μέρκελ να απαγορεύσει τα επικίνδυνα παιχνίδια των κερδοσκόπων με το naked short selling στις μετοχές των 10 κορυφαίων γερμανικών τραπεζών, καθώς και στα κρατικά ομόλογα των χωρών–μελών της Ευρωζώνης, είναι υπαρκτός. Oταν κινδυνεύουν οι οικονομίες, καταρρέουν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί και ομολογείται η απειλή των εθνικών χρεοκοπιών, είναι να απορεί κανείς με τον διχασμό του Γαλλογερμανικού άξονα εξ αιτίας της απόφασης της Μέρκελ. Kαι όταν η απόφαση αυτή πυροδοτεί τη μαζική έξοδο των κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια της Eυρώπης και την κατάρρευσή τους, αντιλαμβάνεται κανείς την απογοήτευση (!).
Στη Wall, ο δείκτης Dow Jones των μετοχών των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών των HΠA, και ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που περιλαμβάνει τις πολύτιμες μετοχές των 500 εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, έκλεισαν με μεγάλες απώλειες. Ο Dow Jones έχασε 3,60% και ο δείκτης Standard & Poor’s έχασε 3,90%. Επίσης, ο δείκτης Nasdaq με τις μετοχές των κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, έκλεισε με βουτιά 4,11%.
Αντίθετα, την κατάλληλη στιγμή χθες το απόγευμα, όταν η νευρική κρίση είχε παραλύσει τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, κάποιος έδωσε μια εντυπωσιακή εντολή αγοράς του ευρώ αξίας μεγαλύτερης των 400 εκατ. ευρώ στα επίπεδα των 1,2440 που σηματοδότησε τη σημαντική ανάκαμψη του έναντι του δολαρίου στα 1,2544.
Ενα ασθενές ευρώ είναι επιθυμητό στους πολιτικούς ηγέτες της Ζώνης του Ευρώ, επειδή λειτουργεί ως ατμομηχανή του εξαγωγικού τομέα. Ούτε υπάρχει καμία αμφιβολία ότι παρέχει τεράστια βοήθεια στη χώρα μας και στις άλλες καταχρεωμένες χώρες να αντιμετωπίσουν τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα και τα καλπάζοντα χρέη. Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι ότι η σοβαρή κρίση του δημόσιου χρέους στη Ευρωζώνη πλήττει την αξιοπιστία του κοινού νομίσματος. Η αυξανόμενη αξιοπιστία του ευρώ στα 11 χρόνια της ζωής του ήταν ο κυριότερος παράγοντας που είχε προσελκύσει τους μακροπρόθεσμους επενδυτές και είχε καταστήσει το κοινό νόμισμα το πιο δημοφιλές, μετά το δολάριο, νόμισμα στα συναλλαγματικά διαθέσιμα των κεντρικών τραπεζών όλου του κόσμου.
Τώρα, όμως, οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στο ευρώ και στα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων. Οι κεντρικές τράπεζες και τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, που ήταν για χρόνια σταθεροί αγοραστές του ευρώ και των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, εξαφανίστηκαν. Αλλά εκτός από τους βραχυπρόθεσμους κερδοσκόπους, οι ενέργειες των μακροπρόθεσμων επενδυτών είναι αυτές που θα υπαγορεύσουν την κατεύθυνση του ευρώ. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι το ευρώ θα πέσει στο 1 προς 1 με το δολάριο ώς τα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2011, καθώς οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα εγκαταλείπουν την Ευρωζώνη και θα υπονομεύεται η υπόσταση του ευρώ ως αποθεματικού νομίσματος στα συναλλαγματικά διαθέσιμα των κεντρικών τραπεζών.
Οι αγορές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα εξαναγκαστεί να αγοράσει μεγάλες ποσότητες χρέους και θα τυπώσει χρήμα προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις αγορές αυτές. Αλλά με το νέο ρευστό που θα διοχετευθεί στο σύστημα υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί ο πληθωρισμός, να διαβρωθεί η αξία του ευρώ και να πληγεί η άριστη πιστοληπτική θέση του τριπλού «Α» που απολαμβάνουν τα κρατικά ομόλογα του πυρήνα της Ευρωζώνης, όπως τα ομόλογα του γερμανικού Δημοσίου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από την αρχή έπρεπε να κόψουν χρήμα.

Ανώνυμος είπε...

«Για μένα, ο πληθωρισμός είναι όπως η φορολογία που πλήττει ιδιαίτερα τους πτωχότερους και τους ασθενέστερους της κοινωνίας» είπε ο Τρισέ.
Αυτός να βάλει υποψηφιότητα για Πρόεδρος.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=333309&dt=22/05/2010#ixzz0ohO8f5Pi