27 Μαρ 2010

Πολιτική και ποπ κουλτούρα

kathimerini.gr: Αυτό ..." κάνει στην Ελλάδα η ΚΝΕ. Εχει επενδύσει μουσικά τη ραδιοφωνική διαφήμιση του «Οδηγητή» με το American Idiot των Green Day. Το μήνυμα είναι σαφές: μπορεί στις σελίδες του νεανικού περιοδικού να φιγουράρουν άρθρα με τίτλο «Οι εχθροί της δημοκρατίας και η αλήθεια που δεν αντέχουν οι αστοί», «Συναγερμός! Τσακίστε τους πλουτοκράτες» ή συνεντεύξεις του Θ. Παφίλη, αλλά η νεολαία του ΚΚΕ ακούει και αμερικανικό indie rock. - οχι μόνο αντάρτικα και Μίκη.
H μουσική των τοπ τεν, τα μπλοκμπάστερ και η αισθητική της διαφήμισης παρεισφρέουν πλέον και στη γλώσσα της πολιτικής επικοινωνίας. Ακόμη και υπερσυντηρητικοί σχηματισμοί ή αριστερά κόμματα, που αποκηρύσσουν τον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, δανείζονται στοιχεία από την ποπ κουλτούρα για να προσελκύσουν νεανικό κοινό και ψηφοφόρους κάτω των 30.
Το πρόβλημα είναι πως συνήθως αυτή η υιοθέτηση της ποπ κουλτούρας περιορίζεται στο περιτύλιγμα. Δεν φτάνουν οι συναυλίες στα φεστιβάλ των πολιτικών νεολαιών για να καταστήσουν την ιδεολογική πλατφόρμα των κομμάτων κατανοητή, εύπεπτη και ελκυστική όσο το χιτ του συρμού."
  
Δέν είναι τόσο αθώα η πρόθεση.Να κάνουν δηλαδή ελκυστική την ιδεολογία τους τα κόμματα,καί να κερδίσουν ψηφοφόρους,έστω και άν δέν υπάρχει καμία αντιστοιχία των μηνυμάτων.
Δυστυχώς η pop κουλτούρα είναι απολύτως ελεγχόμενη εξ ορισμού,λόγω της μαζικότητας της,από τα κέντρα εξουσίας.
Όσοι χρησιμοποιούν αυτή την κουλτούρα το κάνουν γιατί αποτελούν μέρος της λογικής της πλέον.Δέν εκφράζουν παρα μόνο αυτή.
Μέ άλλο τρόπο.

 
Cash Flipping the Bird 1969 San Quentin Prison ,  ph.Marshall.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα κόμματα ακολουθούν την ρηχότητα η οποία χαρακτηρίζει όλες τις υπόλοιπες πλευρές της νεοελληνικής πραγματικότητας. Όλοι έχουν μπει στη λογική να χρησιμοποιούν τους άλλους με τον ένα ή άλλο τρόπο και όλα είναι θεμιτά. Το κόμμα φλερτάρει με τον ψηφοφόρο και ο ψηφοφόρος επιλέγει με κριτήριο τα οφέλη και τα ρουσφέτια, αλλά όχι με γνώμονα το καλό της χώρας. Είμαστε κοινωνία σε βαθιά κρίση.
Την ΚΝΕ βέβαια δεν την καταλάβαινα ποτέ, μπορεί να είμαι χαζός. Σε τι ελπίζουν δηλαδή, να γίνουμε Κίνα;

Ανώνυμος είπε...

Kαλημέρα.Δε το έχω ακούσει το κομμάτι και τι λέει ακριβώς, αλλά η αμερικάνικη μουσική σκηνή έχει αρκετούς καλλιτέχνες και πάμπολλα κομμάτια στο στιλ που θα τους ταίριαζε. Είναι αρκετά μπροστά και στην "επανάσταση" και στην "αναρχία". Και μάλιστα με έδρες σε πανεπιστημιακές σχολές. Συγκοινωνούντα δοχεία είναι όλα.
Είχα βρει κάπου μια λίστα με τέτοια τραγούδια, τοπ 20, θα την ψάξω.
@αλλενάκι

Ζάχαρη είπε...

@Ανωνυμε
ελπιζουν σε ψηφους,αλλα δεν ξερουν οτι ειναι ξεπερασμενοι.Εχουν χρονοκαθυστερηση ακομα και στα μουσικα γουστα.

@αλλενακι
σκεψου:να πρεπει να δωσεις μαθημα για να εξεγερθεις...
Καπελωμα κανονικο.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι έχουνε αλλωθει πλέον από τον δικομματισμό, τη πλουτοκρατία, την αστική τάξη με την προπαγάνδα της,χε,χε

Ανώνυμος είπε...

Εκφραζουν τον συντηρητισμο των μικροαστων γιατι αυτο ειναι στην πληοψηφεια η αυτο θελουν να γινουν...

Naihthawk είπε...

Η πόπ ωθεί μέσω της εξιδανίκευσης του πλούτου πρός τη συμμόρφωση στους κυρίαρχους κοινωνικούς κανόνες, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που θα ζήλευε ακόμα και ο πιο σκληρός νομοθέτης.
Αυτό θέλουν όλοι τους.
από Νάιτχωκ.