8 Αυγ 2013

δύο κατευθύνσεις, ήδη


Το ζήτημα της τύχης του χρέους έχει τελικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα που επισήμως διασταυρώνονται τα ξίφη, ανεπισήμως στρώνεται το τραπέζι περιμένοντας τις λεπτομέρειες. Μιά πρώτη ιδέα για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μενού:
Δύο κατευθύνσεις στην Επιτροπή αναδιάρθρωσης του χρέους - Capital.gr
"Μέχρι στιγμής οι δύο άξονες που διαμορφώνουν τις εναλλακτικές είναι αφενός η ανακύκλωση των δύο δανείων σε πολύ μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που σημαίνει αντικατάσταση των υποχρεώσεων με ομόλογα 30ετούς και 50ετούς διάρκειας στα οποία θα έχουν κεφαλαιοποιηθεί οι τόκοι, αλλά με εξαιρετικά μικρότερο επιτόκιο.
Αφετέρου, η εναλλακτική κατεύθυνση προβλέπει το αποκλειστικό “κούρεμα” των διακρατικών δανείων σε ποσοστό που να καλύπτει την επίτευξη του στόχου πτώσης του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2024.
Στην “λύση” αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται “κούρεμα” των ειδικών σειρών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ. Το κομμάτι αυτό “θα παραμείνει άθικτο” σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζεται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Αυτή η εκδοχή του κουρέματος των κρατικών δανείων (OSI) υποστηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά από το ΔΝΤ του οποίου η συμμετοχή στο δάνειο (30%) θα παραμείνει επίσης άθικτη από το “κούρεμα” με βάση το καταστατικό του Οργανισμού".

σημ.Υποστηρίζεται πάντως πως και η ΕΚΤ μπορεί να συμμετάσχει μέσω του ESM. Εδώ μια μουσική επένδυση για την πρώτη λύση. Αυτή που θα κρατήσει την χώρα σε νεκροζώντανη κατάσταση εκμηδενίζοντας τα οφέλη απο όλες τις θυσίες.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: