17 Αυγ 2013

είναι το λιγότερο


Η διαφορά στην ανταγωνιστικότητα είναι το λιγότερο...
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βλέπουμε πάλι ένα άλλο σημείο που υπενθυμίζει οτι η ευρωπαρέα είναι λίγο περίεργη με αποτέλεσμα οι ανισορροπίες εντός της να μην εξαλείφονται με λύσεις λιτότητας και δημοσιονομικές προσαρμογές.
Για παράδειγμα... Η Νότιες οικονομίες της Ευρώπης, παράγουν σε μεγάλο βαθμό κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης, και ήταν αυτές που άρχισαν να αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από φθηνότερες κινεζικές εισαγωγές. Οι εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων της Κίνας ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τα τεράστια εμπορικά ελλείμματα στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Αντίθετα, τα ισοζύγια της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας και της Γαλλίας επηρεάζονται λιγότερο, λόγω της ειδίκευσης τους σε τομείς εξαγωγών, όπως είναι τα μηχανήματα, στον οποίο η Κίνα εξάγει πολύ λίγο.
Είναι λογικό η λύση (υποτίμηση ευρω έναντι γουαν) που είναι σωστή για τους μεν να μην συμφέρει τους δε.




4 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

κι αν θυμηθείς την Ε.Β.Ζ., εσκεμμένα κόπηκαν οι ελληνικές εξαγωγές στην ΕΕ, για να εισάγει η ΕΕ ζάχαρη από Βραζιλία, και να εξάγει αυτοκίνητα. Η ΕΕ εξάγει μηχανήματα στην Κίνα, και βρήκε τρόπο να έχει χαρούμενους τους πελάτες της. Εξω από την ΕΕ, είναι η μόνη λύση, όσο δυσάρεστη κι αν είναι. Εναλλακτικά, υπηρέτες, εργάτες, κλπ, αλλά στην Γερμανία (αν είμαστε καλά παιδιά)

Ζάχαρη είπε...

Δεν υπαρχει προθεση να διορθωθουν οι ανισορροπιες.Και ισως να μην υπηρχε ποτε. Το θεμα δεν ειναι στο χρεος και στα πακετα διασωσης.

Στο μεταξυ σε άλλο paper του ΔΝΤ φαινεται και ποσο ανισα επηρεαζονται οι χωρες της ευρωζωνης απο τις τιμες του πετρελαιου.

xrhxa είπε...

Ο Ε.Β.Ζ. ήταν ανέκαθεν από τις πιο επιδοτούμενες επιχειρήσεις...
Όταν εγώ σαν παραγωγός πληρονόμουνα 17-18 δρχ το κιλό το τεύτλο που παρέδιδα στην βιομηχανία , η διεθνής τιμή της ζάχαρης ήταν στις 14 δρχ..άρα πιο φτηνή από τις πρώτες ύλες που πλήρωνε η Ε.Β.Ζ....
Θέλω να πω ότι δεν είναι μόνο αυτό που λέτε...
Η μετά Μάαστριχτ εποχή προέβλεπε την κατάργηση αυτών των καθεστώτων...
Αλλά...έχει κι άλλα αλλά ...και δεν έιναι της ώρας...(όχι ότι δεν ε΄χετε το δίκιο σας με τις ευωπαϊκές εξαγωγές...

Ζάχαρη είπε...

@ Και βεβαια ειναι ολα τα αγροτικα προιοντα ετσι οπως λες...ειδικα η Ελλαδα εχει μεριδιο καλο στην Κινα με ταση να μειωνεται

http://img853.imageshack.us/img853/6290/dm0w.jpg