1 Αυγ 2013

η μείωση των κινδύνων


Ο κ. Ντράγκι: υποστήριξε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το "OMT" (Outrigth Monetary Transactions), έχει μειώσει τους κινδύνους στην ευρωζώνη.
"Είδαμε μια μείωση στο μέγεθος του ισολογισμού της ΕΚΤ και είδαμε μια σημαντική μείωση στις αποδόσεις. Αυτό ήταν αναγκαίο για την επανενεργοποίηση των δύο καναλιών μέσω των οποίων η τόνωση θα φτάσει τελικά στην πραγματική οικονομία. Το κανάλι των επιτοκίων και το κανάλι της εμπιστοσύνης" εκτίμησε ο κ. Ντράγκι.


Πρίν ( και όταν) δούμε στην πράξη το κανάλι της εμπιστοσύνης (πίστης) ας δούμε και κάτι που υποστηρίζουν οι FT 
"το OMT είναι πολιτικό εργαλείο όσο είναι και νομισματικό και μπορεί να αναπτυχθεί μόνο αν μια προβληματική χώρα υποταχθεί πρώτα σε πρόγραμμα διάσωσης των Βρυξελλών – ένα πρόγραμμα που πρέπει να εγκριθεί, μεταξύ άλλων, και από την γερμανική βουλή. Γι' αυτό και η νέα πολιτική αναταραχή στον ευρωπαϊκό Νότο έχει τεράστια σημασία. Το OMT δεν δοκιμάστηκε ποτέ. Αν μία από τις παραπάνω κυβερνήσεις έπεφτε και την αντικαθιστούσαν αντιμνημονιακοί λαϊκιστικές, οι αγορές πολύ γρήγορα θα θυμούνταν ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ δεν είναι σαν τις αγορές ομολόγων από την Bank of England ή την αμερικανική Federal Reserve. Είναι στη διακριτική πολιτική ευχέρεια βουλευτών, που έχουν ήδη απαυδήσει, στη Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες χώρες".

Η δύναμη τελικά παραμένει εκεί απο όπου εκπορεύεται: στο πουθενά The Towering Inferno - Fire Breaks Out


Δεν υπάρχουν σχόλια: