12 Ιουλ 2013

εξαρτήματα


Ήδη διφωνία στις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ (μιλάνε για 5% ύφεση) "...Tα μόνα δύο... σωσίβια που έχει στη διάθεση του ΑΕΠ για να αποφύγει την παραπέρα καταβύθιση στην ύφεση έχουν αρχίσει να ξεφουσκώνουν. Το ένα σωσίβιο γράφει πάνω του “αύξηση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων” και το άλλο “μείωση των εισαγωγών”.
...Τα “απαισιόδοξα” σενάρια στηρίζουν και οι εξελίξεις στο μέτωπο των εισαγωγών-εξαγωγών. Κοιτώντας κανείς προσεκτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, θα δει πως η δραματική μείωση των εισαγωγών φέτος, χάρη στην οποία αποφεύχθηκαν τα ακόμα χειρότερα για το ΑΕΠ καθόλα τα προηγούμενα χρόνια έχει αρχίσει να κάμπτεται πλέον.
Και αυτό γιατί η μείωση αυτή “ακουμπά” στον σκληρό πυρήνα των εισαγωγών, δηλαδή τα καύσιμα. Σύμφωνα με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας, το πρόβλημα είναι πως τα εισαγόμενα καύσιμα είναι ταυτόχρονα και... η πρώτη ύλη των πετρελαιοειδών, τα οποία αποτελούν τη λοκομοτίβα της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία δύο-τρία χρόνια.
Η λοκομοτίβα της ελληνικής εξαγωγικής μηχανής «αγκομαχεί». Πλέον κινδυνεύει να μείνει χωρίς... υποβοηθητικά εξαρτήματα,. Οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013 αυξήθηκαν μόλις κατά 0,8% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα".


σημ. Καύσιμα. Για την στροφή της χώρας στην βιομηχανία εδώ, δεν φταίει μόνο το 'οτι δεν γνωρίζουμε απο φτώχεια' ούτε η ιδιωτική κατανάλωση που δείχνει να είναι ο επόμενος ξεκάθαρος στόχος λοιπόν αφού τακτοποιήθηκε η ανταγωνιστικότητα,


Δεν υπάρχουν σχόλια: