27 Μαρ 2013

μέσα σε όλα


EUobserver.com "In a so-called convergence report dated 2007, one year before Cyprus joined the eurozone, the ECB mentioned the large influx of capital".
 "Όχι πως η ΕΚΤ δεν γνώριζε. Ένα διάγραμμα data με στοιχεία για τις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα συναντάμε στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ και δείχνει ότι οι εισροές ξένων καταθέσεων αυξήθηκαν στα € 19,2 δισ. για το 2011, € 1 δις ευρώ περισσότερα από ό, τι το μέγεθος της συνολικής οικονομίας. Οι ανισορροπίες στη σύνθεση του ΑΕΠ, όπως ο υπερμεγέθης τραπεζικός τομέας της Κύπρου, ήταν μια προφανής ωρολογιακή βόμβα εύκολα αντιληπτή απο φοιτητές μακροοικονομίας, πόσο μάλλον από κεντρικούς τραπεζίτες. Η ΕΚΤ γνώριζε για το ρωσικό χρήμα που ρέει μέσα στο νησί. Τεχνικά είναι αδύνατο να μην το γνωρίζανε".

Συνεπώς η απόφαση να μην γίνει αυτό το ζήτημα εμπόδιο, εκείνη την εποχή, ήταν πολιτική. Το ότι αυτό έγινε ζήτημα τώρα ,μπορεί πάλι να είναι  θέμα πολιτικής απόφασης. Κάπου μέσα σε όλα κρύβεται και η οικονομική επιστήμη , που προσπαθεί να συνδυάσει ένα σωρό απο αιτίες . Στο πίσω μέρος όμως...

 "Δεν πρέπει να λες ψέματα. Κάπου - κάπου όμως, πρέπει να είσαι διφορούμενος" έχει πεί ήδη, η Μάργκαρετ Θάτσερ


Δεν υπάρχουν σχόλια: