1 Μαρ 2013

λιγότερο χειρότερα

"at least we're not as bad as Greece"
απλά οι συζητήσεις είναι για το ποιός είναι λιγότερο φτωχός .


"Οι οικονομικές επιδιορθώσεις δεν κατάφεραν να σταματήσουν μια πολιτική κρίση που έχει τη δυνατότητα να πλήξει όχι μόνο την ευρωπαϊκή ενοποίηση, αλλά και την ίδια τη νομιμότητα της δημοκρατικής τάξης της ηπείρου. Mark Mazower Το αποτέλεσμα είναι επικίνδυνο. Από την απόρριψη των πολιτικών τάξεων, μέχρι την απόρριψη των θεσμών της Δημοκρατίας, μεσολαβεί ένα πολύ μικρό βήμα.
Η Ελλάδα, ειδικότερα, έδειξε ότι, ακόμη κι αν οι ροές των κεφαλαίων πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, η έλλειψη δημοκρατίας μπορεί να διευρύνεται".

Στην πραγματικότητα οι σημερινοί τεχνοκράτες είναι εξουσιοδοτημένοι από τους πολιτικούς -άρα πολιτικοί στην θέση των πολιτικών. Πρώτα από όλα, η έννοια της σωστής κατεύθυνσης των ροών, όταν γράφουμε κέρδη μπορεί να συμπίπτει για όλους τους ενδιαφερόμενους, αλλά όταν γράφουμε ζημιές είναι διαφορετική. Ένας πραγματικός τεχνοκράτης δεν θα είχε πρόβλημα με το να γράψει ζημιές. Και τις δικές του όμως όχι μόνο των άλλων- των ιδιωτών στην περίπτωση. Η σύγχυση με τις λέξεις προβλέπεται απο την ίδια την ιστορική διαδικασία και εξυπηρετεί τον ένα σκοπό, να πάρουν  πίσω τα λεφτά ή σωστότερα να μην γράψουν ζημιές...Είναι ζήτημα 'λογιστικής' προσέγγισης, για τις ζημιές, τα κέρδη, τα περιουσιακά στοιχεία. Ίσως το πρόβλημα να είναι ο περιορισμένος οπτικός ορίζοντας, αν και αυτή η ερμηνεία δεν είναι καθόλου επιστημονική. Ίσως και η έννοια της επιστήμης να χρειάζεται επαναπροσδιορισμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: