Από άποψη σε άποψη, και από μέρα σε μέρα...
WSJ: "Στο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα για τα εταιρικά ομόλογα της ευρωζώνης που φέρουν αξιολόγηση junk, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, όπου τονίζεται η διοχέτευση τεράστιου ποσού χρημάτων στις πλέον επικίνδυνες επιχειρήσεις της περιοχής εν μέσω ενισχυμένης διάθεσης για ανάληψη κινδύνου.
Μερικοί ωστόσο δείχνουν να ανησυχούν πως η ξαφνική άνοδος της ζήτησης για εταιρικά ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης της ευρωζώνης μπορεί να αποτελεί μια νέα φούσκα που θα οδηγήσει σε αναθέρμανση της κρίσης στην περιοχή.
Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα της WSJ αναφέρεται και στα παραδείγματα των ελληνικών εταιρειών ΦΑΓΕ και ΟΤΕ. (Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η πρώτη κατάφερε να αντλήσει τον Δεκέμβριο 250 εκατ. ευρώ από τις αγορές με επιτόκιο οριακά χαμηλότερα από το 10%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της διοίκησης που ανέμενε επιτόκιο μεγαλύτερο του 10%.
Παράλληλα, ο ΟΤΕ που δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την κρίση χρέους και φέρει αξιολόγηση «junk” πούλησε τον προηγούμενο μήνα πενταετή ομόλογα ύψους 700 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7,875%)."
-----------
"Ορισμένοι από τους πιο εξεζητημένους επενδυτές στην αγορά ομολόγων αναδιοργανώνουν τα στοιχήματα τους χτίζοντας θέσεις εναντίον των ομολόγων junk (σκουπίδια), ενώ οι μικροεπενδυτές συνεχίζουν να διοχετεύουν κεφάλαια σε αυτές τις τοποθετήσεις.
Η απαισιοδοξία των μεγάλων εναλλακτικών επενδυτικών εταιρειών ενισχύεται και από την πρόσφατη αρπακτική διάθεση των μικροεπενδυτών για ομόλογα junk.
Το 2012 και τις πρώτες ημέρες του 2013, οι μαζικές εισροές κεφαλαίων
για την αγορά τέτοιων τίτλων οδήγησαν σε μείωση των spreads στα επιτόκια
μεταξύ των treasuries και των ομολόγων junk. Η δοκός ισορροπίας είναι πολύ στενή". euro2day
σημ.Κανένας δεν ακούει πια τον Schauble που ανησυχεί για την υπερβολική ρευστότητα. Την συγκεκριμένη ρευστότητα έστω...γιατί την άλλη δεν την είδαν πολλοί.
4 σχόλια:
δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στο να υπάρχουν επενδυτές που να θέλουν ομόλογα με σχετικά υψηλή απόδοση έστω και υψηλού ρίσκου. Το "junk" αναφέρεται ΜΟΝΟ στο ότι δεν επιτρέπεται σε συνταξιοδοτικά ταμεία να επενδύσουν. Το περίεργο είναι 1) ότι συνήθως μία εταιρία εχει μέγιστο rating αυτό της χώρας της, και 2) εδώ και λίγο καιρό ο "εκδότης" (δανειζόμενος) Hellenic Republic άλλαξε όνομα και λέγεται Greek Government. Αυτό κάνει την ΦΑΓΕ υπερεθνική, για τον ΟΤΕ τι να λέμε, έχει τον Γερμανό του. Ο υποβιβασμός του Hellenic Republic σε Government έμπεριέχει πολλά. Μερικά καλά, τα περισσότερα όχι καλά.
@ αρχαιοπτερυγα
μεμπτο οχι αλλα οταν ολατα κεφαλαια κατευθυνονται εκει υπαρχει θεμα φουσκας.
Για Government δεν προκειται;Πλεον;
φυσικά και δεν πάνε όλτα τα κεφάλαια εκεί. Πάνε όσοι έχουν στομάχι για το ρίσκο της υψηλότερης απόδοσης που κυνηγάνε. Η ΦΑΓΕ πχ πάει μια χαρά με γιαουρτια στις ΗΠΑ.. Τώρα τους κάνει ζημιά εάνς ΤΟύρκος που τους μιμείται. Δεν είναι φόυσκα. Είναι "λελογισμένο" ρίσκο σε μια αγορά που το καταλαβαίνει. Η αγορά (και οι επενδυτές) των junk bonds είναι εξαιρετικά αναπτυγνμένη και σοφιστικέ. Εάν ήταν σε χήρες και ορφανά της Ουγκάντα θα ήταν αλλιώς.
@ εν τω μεταξυ, με τις τραπεζες σε αυτην την κατασταση το ρισκο -το γενικο- μεγαλωνει.
Δημοσίευση σχολίου