15 Ιαν 2013

περί θυσίας


Όσο και να ανακεφαλοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες....σε οτι αφορά τις "ασφυκτικές πιστωτικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία και είναι άμεσα συνυφασμένες με την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ" :
Η ΕΚΤ θυσιάζει Ελλάδα και τα άλλα PIGS "Μια πρόσφατη μελέτη της Nomura έδειξε ότι το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ βρισκόταν στο κατάλληλο επίπεδο μεταξύ 2001 και 2007. Όμως, η ίδια μελέτη εκτιμά ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι πλέον αρκετά υψηλό με δεδομένη την σημερινή και την προβλεπόμενη μακροοικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη και τις επιμέρους οικονομίες την επόμενη διετία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο ένα άκρο και η Γερμανία στο άλλο...Το μεν βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα πρέπει να μειωθεί κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες και πλέον με βάση τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας αλλά να αυξηθεί κατά 0,75% της μονάδας με βάση τις γερμανικές. Κοινώς, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι αρνητικό για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα η ύφεση στην Ελλάδα και στην ευρωπεριφέρεια γενικότερα αλλά στα ίδια ή πιο υψηλά επίπεδα από τα τωρινά για την γερμανική οικονομία το 2013. Με δεδομένο το μεγάλο ειδικό βάρος της Γερμανίας στην ευρωζώνη ήταν επόμενο η ΕΚΤ να προσδιορίσει τα επιτόκια παρέμβασης με βάση τις ανάγκες της μεγαλύτερης οικονομίας στην ΟΝΕ, συμβάλλοντας άθελά της στη διόγκωση των ανισορροπιών στην ελληνική οικονομία".

σημ.Το αν έγινε αυτό άθελα ή ηθελημένα έχει την σημειολογία του, καθώς "το παρελθόν κρατά στα χέρια του το μέλλον" (Φίλλιπ Ρόθ).



Δεν υπάρχουν σχόλια: