7 Δεκ 2012

αποτίμηση


κουβέντα για αμαρτίες 
"Κύριε den Haan, μπορεί να υπάρξει ρεαλιστική εκτίμηση για τα χρέη των ευρωπαϊκών τραπεζών ή πιστεύετε ότι υπάρχει μία “γκρίζα ζώνη” κρυμμένου χρέους που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης;
-Δεδομένου ότι ο κόσμος των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού του χρηματοοικονομικού τομέα παραμένει πολύπλοκος, θα μου προκαλούσε έκπληξη αν μαθαίναμε ότι δεν υπάρχει μία γκρίζα ζώνη την οποία οι Αρχές δεν μπορούν να αποτιμήσουν...Για λόγους που δεν κατανοούμε πλήρως, οι τράπεζες είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένες σε υποχρεώσεις των κυβερνήσεών τους παρά σε άλλα κράτη.

Μπορούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να “απενεργοποιήσουν” την ωρολογιακή βόμβα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε μία στιγμή που η ευρωπαϊκή οικονομία μάχεται με την ύφεση;
-Λοιπόν, το γεγονός ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βοηθάει πολύ. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να διατηρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολύ απλά μπορούν να τα “ανακυκλώνουν”, κρύβοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο την αλήθεια... ότι οι δανειζόμενοι στην πραγματικότητα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους".

 ______

*Tα μή εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών αυξάνουν 2-4 δις €/ ανα τρίμηνο άλλωστε, για αυτό χθές: Draghi is ready to get negative -με κίνδυνο να χάσει τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής.  
Επιχειρείται σύνδεση της αποτίμησης του συγκεκριμένου προβλήματος με το δημοσιονομικό χρέος και με την έννοια της αμαρτίας.Ακολουθεί ο χαμένος παράδεισος και ο Μάρξ προφήτης πάντα.


2 σχόλια:

geokalp είπε...

κλασσικός μαύρος κύκνος!

Ζάχαρη είπε...

@geokalp

Οχι μονο δεν τακτοποιησανε τις τραπεζες αλλα μεταφερανε τα προβληματα στους κρατικους ισολογισμους συμφωνα με το δογμα οτι το δημοσιονομικο χρεος ειναι αμρτημα. Νομιζω οτι εχουν διαβασει ιστορια σχετικα με τις μαζες και την ψυχολογια τους.Αλλα τωρα πια εχουν αλλαξει και θεοι ...και οι τιμωριες.