28 Δεκ 2012

παραμονεύει


Γιατί, εκτός απο την πολιτική αβεβαιότητα... "η οικονομική πολιτική έχει ξεχειλώσει. Τόσο η δημοσιονομική όσο και η νομισματική πολιτική έχουν φτάσει στα όριά τους. Η πρώτη κρίση προκάλεσε ύφεση στους ισολογισμούς και αυτό σημαίνει ότι η κεϊνσιανή στήριξη που βασίζεται σε αυξημένο κρατικό δανεισμό θα είναι αναποτελεσματική στην καλύτερη περίπτωση και αντιπαραγωγική στη χειρότερη. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν κρατήσει τα ονομαστικά επιτόκια κοντά στο μηδέν για πρωτοφανές χρονικό διάστημα και διοχετεύουν ρευστότητα στις τράπεζές τους μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).Υπάρχουν, όμως, παντού ενδείξεις μιας κλασικής παγίδας ρευστότητας. Οι τράπεζες δεν βρίσκουν ζήτηση για νέα δάνεια και έτσι κι αλλιώς οι ρυθμιστές απαιτούν από αυτές να αυξήσουν τα αποθέματά τους. Το QE βοηθάει να τονωθούν οι τράπεζες, αλλά δεν φτάνει στην πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι επιπτώσεις για τους αποταμιευτές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Αν συμβεί κάποιο εξωτερικό σοκ, η κρατική πολιτική δεν μπορεί να κάνει πολλά για να το αποκρούσει".


σημ.βασικά ας μην χαθεί και η αξιοπιστία...

όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες


3 σχόλια:

geokalp είπε...

καλησπέρα

"η κεϊνσιανή στήριξη που βασίζεται σε αυξημένο κρατικό δανεισμό θα είναι αναποτελεσματική στην καλύτερη περίπτωση και αντιπαραγωγική στη χειρότερη"

αυτό το "θα είναι" μπερδεύει πολύ τα πράγματα

βασικά δεν εφαρμόζεται κεϋνσιανή στήριξη διότι μια τέτοια θα έφτανε στους από κάτω και δεν θα σταμάταγε στις τράπεζες, ούτε θα περίμενε αυτές να δανείσουν τους απο κάτω (επένδυση είναι και αυτή)
αυτό συνέβη και είμαστε εδώ που φτάσαμε (πλέον της κερδοσκοπίας και της μόχλευσης του δανεισμού)

ανεπαρκής ζήτηση είναι το βασικό θέμα - πλέον - και πως αυτή θα ενισχυθεί
βασικά κάποιος πρέπει να επενδύσει

Ζάχαρη είπε...

@ Συμφωνω.Τωρα ο Μπερνακι θελει να ρυθμισει και την ανεργια με την αγορα ομολογων...Πηρανε πολυ σοβαρα το ρολο τους ή η ανυπαρξια πολιτικης βουλησης τους αναγκαζει...
Η υποκαταναλωση θα ειναι το φρενο.

Ανώνυμος είπε...

http://blogs.ft.com/gavyndavies/2012/12/30/another-year-in-thrall-to-the-central-bankers/