27 Δεκ 2012

παρελθόν και μέλλον

Μέτρα λιτότητας - σοκ και για τη Γερμανία: Ανάμεσα στα μέτρα - σοκ που προτείνει το επιτελείο Σόιμπλε για τη Γερμανία, είναι - σύμφωνα πάντα με το “Der Spiegel” -αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 7% στο 19%, μείωση κατά 10 δις. ευρώ στις φαρμακευτικές δαπάνες καθώς και ενδεχόμενη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ακόμα και πέρα από τα 67 έτη!Ακόμα προβλέπεται μείωση των κοινωνικών παροχών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως χήρες και ανύπαντρες μητέρες,  καθώς και στις δημόσιες δαπάνες για έργα υποδομών.

Το θέμα είναι ξανά εδώ, και οι μνήμες απο το παρελθόν τιο ίδιο άλλωστε.
At least not till a few million Greeks start really knuckling down to paying off Deutsche’s debts for it. Την περασμένη άνοιξη : Η Deutsche Bank AG άλλαξε τη νομική δομή της αμερικανικής θυγατρικής της, για να την εξαιρέσουν από την εφαρμογή νέων ρυθμίσεων που θα χρειαζόταν η γερμανική τράπεζα για την άντληση νέων κεφαλαίων απο τις ΗΠΑ....Ο συντάκτης του κειμένου θεωρεί ότι οι τράπεζες της Ευρώπης απλά δεν έχουν αρκετά μετρητά  και αποδεκτά στοιχεία του ενεργητικού προς ενεχυρίαση στις κεντρικές τράπεζες για να έχουν μετρητά, όπου το επιθυμούν και αναγκάζονται να συμμορφωθούν, πράγμα που χαρακτηρίζει επικίνδυνο. Όπως έκανε και η Deutsche bank. 

σημ.Αν οι πλεονασματικοί  Γερμανοί όχι μόνο δεν βάλουν το χέρι στην τσέπη να ξοδέψουν, αλλά αρχίσουν την θεραπεία της λιτότητας η ύφεση θα γίνει ασυγκράτητη. Οι Κινέζοι (ο άλλος προορισμός των εξαγωγών από τον Νότο) έχουν κράτος άλλης δομής που ίσως κάτι να θυμίζει σε μερικούς απο τους Γερμανούς. Αλλά όχι και στους υπόλοιπους Ευρωπαίος της πάλαι ποτέ αστικής δημοκρατίας....



2 σχόλια:

geokalp είπε...


διάβασα του Σπήγκελ αλλά δεν είχα καμμία αμφιβολία: όταν δεν δίνουν το 2010 τις αυξήσεις που υποσχέθηκαν το 2005 τι να περιμένει κάποιος;

αλλά νομίζω πρέπει να περιμένουμε λίγο τους αμερικάνους

Ζάχαρη είπε...

@ Καλημερα geokalp

Το προβλημα ειναι παρον παρα την ηρεμια που εφερε προσωρινα ο Ντραγκι. Δεν θελουν να το λυσουν.
Αν θελουν να αντιμετωπισουν την Κινα με το να κινεζοποιηθουμε οι ευρωπαιοι...δεν θα καταφερουν τιποτα.Προκειται για διαφορετικες περιπτωσεις και ιστορικα δεδομενα.

Οι αμερικανοι εχουν το οπλο και συνηθως ...δεν αυτοκτονουν :)