19 Δεκ 2012

τί απομένει


 Εδώ:  Στα 42 δισ. δολ., η συνολική κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι μικρότερη από αυτήν της Costco, της αμερικανικής εταιρείας εκπτωτικών καταστημάτων.
(Μια σύγκριση της ασιατικής κρίσης με την ευρωπαϊκή γίνεται στο πιο πάνω άρθρο και τίθεται το ερώτημα: "Η μεγάλη διαφορά αφορά την ταχύτητα της ανάκαμψης. Η Ασία ξεπέρασε τα επίπεδα της παραγωγής προ κρίσης μέσα σε τέσσερα χρόνια. Όχι, όμως, η Ευρώπη. Γιατί; Επειδή απλούστατα η Ασία εγκατέλειψε τη σύνδεση των νομισμάτων με το δολάριο. Καθώς κατέρρεαν τα νομίσματα της περιοχής, οι ασιατικές εξαγωγές έγιναν πιο ανταγωνιστικές πυροδοτώντας την ανάκαμψη. Η Ασία είχε επίσης το πλεονέκτημα μιας σταθερής διεθνούς ανάπτυξης. Η περιφερειακή Ευρώπη δεν έχει αυτόν τον διεθνή ούριο άνεμο και δεν μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ").

 Τα νέα της S&P με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, δεν αλλάζουν τα δεδομένα του χρέους  ή την τιμολόγηση του. Χωρίς σχέδιο για ανάπτυξη, το ότι το χρέος είναι πια στα χέρια του επίσημου τομέα που 'μπορεί να περιμένει' και να το μετακυλίει αποφεύγοντας την επίσημη χρεωκοπία απλώς διαιωνίζει την εξάρτηση και δεν αντιμετωπίζει το κακό. Ούτε την ύφεση και τον παρονομαστή του κλάσματος βελτιώνει. Αντίθετα συγκεντρώνει τις ευθύνες για τελική λύση σε συγκεκριμένα χέρια. Το πρόβλημα προσδιορίζεται  εδώ "Όσο μάλιστα οι κυβερνητικοί εταίροι επιμένουν να επαναλαμβάνουν ότι δεν θα ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα, παρότι αυτό δεν συνάδει με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016 και την πρόσφατη έκθεση της Ε.Ε., ο κίνδυνος μεγάλης απογοήτευσης του κόσμου σε λίγους μήνες από σήμερα ελλοχεύει. Κι αυτό γιατί η παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία της ελληνικής Main Street θα αυξάνει σταδιακά το πολιτικό ρίσκο" .
Οι οίκοι στο ελληνικό θέμα, προεξοφλούν την Ευρωπαική στήριξη και ίσως το μελλοντικό κούρεμα του επίσημου τομέα. Κάποιοι παίρνουν το πρόβλημα επάνω τους λοιπόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: