11 Αυγ 2012

food prices again

 Food inflation  Mια άλλη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη εμφανίζεται στις αναδυόμενες αγορές. Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι είχε προβλέψει ο καθένας. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι η ξηρασία στις κεντρικές και νότιες αμερικάνικες πολιτείες συνέπεσε με μια σειρά άλλων ξηρασιών σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως εκείνες της Ρωσίας, της Ινδίας, ακόμα και η Β. Κορέα.

Drought, food prices fan fears of new crisis | Reuters  
Σχετικά με την κατάσταση του αμερικανικού καλαμποκιού και της σόγιας, που έχουν αποδεκατιστεί από τη χειρότερη ξηρασία εδώ και πέντε δεκαετίες, η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ προειδοποίησε για τις απαγορεύσεις εξαγωγής, που επιδείνωσαν την αύξηση των τιμών πριν από τέσσερα χρόνια."Υπάρχουν δυνατότητες για να δημιουργηθεί μια κατάσταση, σαν αυτή που είχαμε το 2007/08, " σχολίασε ο αναλυτής Abbassian στο Reuters. Η άνοδος των τιμών αναβιώνει επίσης μια συζήτηση για το ρόλο των κερδοσκόπων στις αγορές εμπορευμάτων. Μεγάλες τράπεζες και θεσμικοί επενδυτές συχνά έχουν κατηγορηθεί για την αύξηση των τιμών ακόμα και το 2008, αν και οι   ακαδημαϊκές μελέτες έχουν αντικρουόμενες απόψεις για τα αίτια.


A mix of high oil prices, growing use of biofuels, bad weather, soaring grain futures markets and restrictive export policies pushed up prices of food in 2007/08, sparking violent protests in countries including Egypt, Cameroon and Haiti.

πηγή




Δεν υπάρχουν σχόλια: