Για μερικούς ενοχικούς που πιστεύουν οτι αυτοί τα φάγανε...Το σχέδιο (ας μαντέψουμε ποιό είναι) πέτυχε.
Κρίση και στο ελαιόλαδο για τον ευρωπαϊκό Νότο «Η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα καλούνται να αντιμετωπίσουν και την κρίση του ελαιολάδου», αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times όπου αναφέρεται ότι η τιμή του ελαιολάδου έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 10ετίας.
Το Oil World, ένας συμβουλευτικός οργανισμός με έδρα στο Αμβούργο, σε πρόσφατη έκθεσή του αναφέρει ότι η εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου στις παραγωγούς χώρες της Μεσογείου «έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης». Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, η κατανάλωση στην Ισπανία θα κυμανθεί φέτος στα επίπεδα του 2002, ενώ για την Ελλάδα και την Ιταλία εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα επίπεδα του 1995. Η ενίσχυση της ζήτησης από άλλες αγορές δεν έχει καταφέρει να καλύψει το κενό. Η Κίνα, η αγορά που έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές των περισσότερων αγροτικών εμπορευμάτων, δεν καταναλώνει σχεδόν καθόλου ελαιόλαδο.
το video ειναι απο εδώΚρίση και στο ελαιόλαδο για τον ευρωπαϊκό Νότο «Η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα καλούνται να αντιμετωπίσουν και την κρίση του ελαιολάδου», αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times όπου αναφέρεται ότι η τιμή του ελαιολάδου έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 10ετίας.
Το Oil World, ένας συμβουλευτικός οργανισμός με έδρα στο Αμβούργο, σε πρόσφατη έκθεσή του αναφέρει ότι η εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου στις παραγωγούς χώρες της Μεσογείου «έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης». Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, η κατανάλωση στην Ισπανία θα κυμανθεί φέτος στα επίπεδα του 2002, ενώ για την Ελλάδα και την Ιταλία εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα επίπεδα του 1995. Η ενίσχυση της ζήτησης από άλλες αγορές δεν έχει καταφέρει να καλύψει το κενό. Η Κίνα, η αγορά που έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές των περισσότερων αγροτικών εμπορευμάτων, δεν καταναλώνει σχεδόν καθόλου ελαιόλαδο.
10 σχόλια:
Το ελαιόλαδο είναικλασσικό παράδειγμα αγοράς με στίβες από ανελεύθερες παρεμβάσεις
Να αρχίσω από την εύκολη:
1) Το λίπασμα. Το λίπασμα (όταν φύγαμε από τις αυτάρκεις κοινότητες του 19ου αιώνα και την μεσαιωνική "αειφορία") είναι βασικά "ενέργεια". Πετρέλαιο (ή αέριο, ή λιγνίτης) ή ρεύμα. Μέχρι την Σημιτοπερίοδο είχαμε λιπάσματα. Μετά αποκτήσαμε εισαγώμενα λιπάσματα με απίθανη ολιγωρία των τότε διοικήσεων των Ελληνικών (ημικρατικών εταιριών). Ακόμα κι αν η Νορβηγία έχει συγκριτικό πλεονέκτημα να παράγει λίπασμα από Υ/Η, το πολλαπαλασιαστικό εφέ στην οικονομία αγνοήθηκε, αλλά πρέπει να ήταν "ευρωεντολές". Θυμάμαι την κλασσική περίπτωση του εισαγώμενου Κομπλαζάλ (από το ...Βέλγιο) σε τιμές πολλαπλάσιες των Ελληνικών, λες και τα ιχνοστοιχεία ήταν το ακριβό συστατικό -- δεν ήταν.
2) Η Ιταλική Μαφία. Αν πιστέψεις τον κινηματογράφο ελέγχει επικερδείς αγορές κατανάλωσης ελαιολάδου και επομένως και παραγωγή. Το ελληνικό που βαφτίζεται ιταλικό και πουλιέται σε μπουκαλάκαι αρωματος στην Νέα Υόρκη.
3) Η Ολλανδική Μαφία. Δεν ξέρω τίποτα για αυτήν, απορίες στο τέρμα της οδού Πειραιώς.
4) Το μάρκτετινγκ σε καιρό χρηματοοικονομικής φούσκας. Αυτό που ήταν για να μην πρήζεται ο κόσμος από την πείνα λαδώνοντας το αντεράκι του έγινε "φάρμακο δια πάσαν νόσο" φούσκωσαν οι τιμές, εεε... δεν μπορουν όλα να είναι εξτρα παρθενα κρύας σύνθλιψης, και να και οι εισαγωγές μονοακόρεστων.
5) Οι εισαγωγές. Καταπληκτικό μηχάνημα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος. Το κίνητρο στα εισαγόμενα λάδια (και όχι μόνο) είναι η "δημιουργία αφορολόγητου πλούτου σε ξένους λογαριασμούς".
6) Οι παρεμβάσεις. Εχω χάσει λογαριασμό πόσο και πως παρεμβαίνει η "Ευρώπη", και εάν επιδοτεί ελαιόδεντρα ή επιδοτεί ξερίζωμα ελαιοδέντρων αλλά μάλλον εξυπηρετεί την unilever και όχι εμένα που έχω 10 ρίζες, άσχετα εάν εγώ τα πήρα τα λεφτά και αγορασα και Καγιέν με δόσεις.
7) Οι συνεταιρισμοί. Με κίνητρο τον πλουτισμό από στήσιμο εγκαταστάσεων και με αδιαφανείς σχέσει των "ολίγων" με τα ολιγοψώνια, επίσης στρέβλωσαν την αγορα.
κλπ κλπ κλπ
Για να δούμε τώρα εάν θα περιμένουμε 2-3 απασχόληση από το ΕΣΠΑ του φιλικού σκουπιδιάρη της περιοχής, για να πάρουμε εισαγώμενα ανακυκλωμένα τηγανόλαδα από την Βόρεια Ευρώπη...
Με συγχωρείς για το μακρυνάρι, αλλά ό,τι πιάσεις στην Ελλάδα, μετά το 1996, (από το 1981 αρχίζει το βιολί) βρωμάει.
@αρχαιοπτερυγα
ευχαριστω για την περιγραφη.
Και μη χειροτερα.
Αυτη η καταρακυλα εχει καιρο που αρχισε δεν περιμενε την κριση.
Ειναι κριμα.
σαφώς, απλά με την κρίση, δεν παράγουμε, πιά, το είδος πολυτελείας που μας κρατάει ζωντανούς (κυριολεκτικά) από το ...1500πΧ ή όποτε ανακαλύψαμε τις ελιές.
όπως θα θυμηθούμε ότι και τα αμπέλια που πληρωθήκαμε να ξεριζώνουμε, μας συντηρούσαν στην Κατοχή...
"Για μερικούς ενοχικούς που πιστεύουν οτι αυτοί τα φάγανε...Το σχέδιο (ας μαντέψουμε ποιό είναι) πέτυχε."
Ποίο είναι το σχέδιο?
Αν βαρίεσαι, ίσως κάποιο hint?
Ευχαριστώ.
@gstrbtr
Ολα αυτα που περιγραφει ο αρχαιοπτερυγας στο σχολιο του ειναι μερος του σχεδιου.
Οι επιδοτησεις ακριβαινουν τα προιοντα και μετα τα πετανε εξω απο την αγορα.Κανεις εσυ,ετσι δουλειες με αλλες χωρες που εχουν τετοια παραγωγη και αυτοι αγοραζουν δικα σου.
Ονοματα δεν λεμε.
Τα λεφτα των επιδοτησεων ξοδευτηκαν φυσικα,αλλα ηταν λεφτα για αυτο τον σκοπο.Δεν ηταν λεφτα του κρατους.Οι ελληνες παραγωγοι πεσανε στην παγιδα της επιδοτησης.
Σε ευχαριστώ.
Ήθελα να σε ρωτήσω, υπάρχει κάποιος σύνδεσμος ή μελέτη ή διατριβή (κατά προτίμηση στα Αγγλικά) που να εξηγεί λίγο πως λειτουργεί το σκηνικό με τις επιδοτήσεις? Και πως ίσως κατέστρεψε τον παραγωγικό ιστό της Ελλάδας και των άλλως ίσως GIPSIS?
Εργάζομαι Γερμανία προς το παρόν και θα ήθελα να εξηγήσω μερικά πράγματα σε Γερμανούς ( αλλά και Αμερικάνους και Άγγλους κτλ που ζουν εδώ) οι οποίοι ρίχνουν μεγάλο μέρος της ευθύνης σε μας. Το κακό είναι ότι χωρίς data δεν μπορώ να υποστηρίξω την άισθηση που έχω για τις επιδοτήσεις.
Και δυστυχώς δεν κατάφερα να βρώ data για το συγκεκριμένο θέμα.
@gstrbt
Γνωριζω καποια πραγματα απο προσωπικη εμπειρια σαν αγροτισσα και γιατι ζω και σε αγροτικη περιοχη.Ειδαμε που καταντησαμε με αυτα και αυτα.Η γη μας δεν εχει καμμια αξια,ενα στρεμμα αξιζει οσο μια τηλεοραση .Θα ψαξω να βρω κατι γιατι με ενδιαφερει η τεκμηριωση αλλα νομιζω οτι κανεις δεν εχει γνωση του θεματος εξω απο τους ιδιους τους παθοντες αγροτες.Υπαρχει προκαταληψη απο παντου για αυτους.
ΟΚ σε ευχαριστώ, θα ελέγχω τη συγκεκριμένη ανάρτηση για τυχόν ανανεώσεις.
Αν βρώ κάτι εν τω μεταξύ θα το βάλω σε σχόλιο εδώ.
θα το ηθελα πολυ
αυτα τα δυο paper εχουν ενδιαφερον...
www.aueb.gr/users/koundouri/resees/uploads/reformedCAP.ppt
http://dspace.lib.ntua.gr/bitstream/123456789/3569/3/sklirakii_integrateddevelopment.pdf
Δημοσίευση σχολίου