4 Απρ 2012

θα συνεχιστεί

DR. MONEY, περί ελληνικής απομόχλευσης." Από τα τέλη του 2009 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2012, οι καταθέσεις στα τραπεζικά ιδρύματα μειώθηκαν κατά 73,1 δισ. ευρώ ή 31% περίπου, ενώ κλήθηκαν να αποπληρώσουν παλαιότερα ομόλογα που έληγαν αξίας αρκετών δισ. ευρώ.Το χρηματοδοτικό χάσμα καλύφθηκε χάρη στον φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ με εγγύηση κρατικά ομόλογα κ.τ.λ.Την ίδια ακριβώς περίοδο, τα δάνεια προς τα εγχώρια νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μειώθηκαν μόλις κατά 2,5 δισ. ευρώ ή 1% περίπου.
H σύγκριση της μείωσης των δανείων με την αντίστοιχη του ονομαστικού ΑΕΠ και πολύ περισσότερο των καταθέσεων δείχνει κάτι ανησυχητικό κατά την άποψή μας. Αν και δεν υπάρχει σταθερός κανόνας που να συνδέει το ποσοστό της μεταβολής του ονομαστικού ΑΕΠ με εκείνο του υπολοίπου των δανείων, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι το χάσμα δεν μπορεί να είναι τόσο όσο την προαναφερθείσα περίοδο. Με δεδομένο ότι η οικονομία θα συμπιεστεί κι άλλο φέτος, η απομόχλευση είναι πιθανόν να συνεχιστεί με επιταχυνόμενο ρυθμό στον ιδιωτικό τομέα. Πολύ περισσότερο αν οι καταθέσεις συνεχίσουν να μειώνονται με τους ρυθμούς του παρελθόντος και η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν οδηγήσει σε ξελασκάρισμα των κριτηρίων δανειοδότησης νοικοκυριών και των επιχειρήσεων...Yπό αυτές τις συνθήκες, οι πιθανότητες να ενταθεί ο ρυθμός απομόχλευσης του ελληνικού ιδιωτικού τομέα τα επόμενα τρίμηνα είναι αυξημένες. Αυτή είναι η δυσάρεστη όψη της απομόχλευσης και δεν συνιστά καλό οιωνό ούτε για την εθνική οικονομία, ούτε για τον ιδιωτικό τομέα".

σημ.Απομόχλευση που απαιτείται συγκριτικά με προηγούμενες κρίσεις  πηγή

11 σχόλια:

geokalp είπε...

έτσι είναι

Ζάχαρη είπε...

@ geokalp
και να πρεπει να μειωθει και το ελλειμμα...

Ανεστιος Ερημος είπε...

Εχω την αισθηση οτι οι αριθμοι δεν ειναι καθως πρεπει κατι πρεπει να αποκρυπτεται ή να μην περιλαμβανεται.Οταν λεμε περι δανειων συνολικα μηπως περιλαμβανται και δανεια μη εξυπηρετουμενα ή υπο αναδιαρθρωση ή ακομη δανεια τα οποια μετατρεπονται σε ομολογιακα κλπ.Δεν μου βγαινουν τα νουμερα καθολου με λιγα λογια διοτι ας μην ξεχναμε οτι εχουμε και ενα ποσοστο ετησιο αποπληρωμης χρεολυσιων περι το 3-4% και με δεδομενα οτι δεν διδονται πια δανεια τοτε κατι δεν στεκει.Αλλιως πως οι Τραπεζες δεν ειναι πια ζομπι ειναι κατι χειροτερο, αυλες πραγματικοτητες.Δεν νομιζω παντως η Blackrock να μην βρηκες τους σκελετους, κατι αλλο παιζει.Επισης ας μην ξεχναμε οτι τμημα των στεγαστικων δανειων θα το βρει ή το βρηκε ηδη μπροστα της η αγορα ακινητων , οπως και ναυτιλιακων τοιουτων καθως και επιχειρηματικων αλλα δεν μου φαινεται οτι αυτα υπαρχουν μεσα στα στοιχεια του πινακα που παραθετεις.

Ανεστιος Ερημος είπε...

Οποιος βιαζεται σκονταφτει , κανονας !!
Απ'οτι ειδα τωρα τα στοιχεια αφορουν τον Ιουνιο του 2010 δηλαδη στην ουσια ενα 4-5 μηνο απο την πληρη εξελιξη της κρισης και ειμαστε στο -2.9% τοτε συνεπως τωρα ανετως θα εχουμε εποιτυχει ποσοστα του επιπεδου -10% με -12 %, αρα ειμαστε στο καλο δρομο. Οι αριθμοι ομως των δανειων που γραφεις σαφως ειναι παραπλανητικοι, κατι δεν στεκει.

geokalp είπε...

ως προς τα νούμερα για να λυθεί η απορία του Ανάστιου

υπόλοιπα δανείων (ΌΛΩΝ)
1/2009: 250
11/2011: 250

όμως έχει ΛΙΓΟ αλλάξει η κατανομή

για να το καταλάβεις σκέψου σχήμα καμπάνας όπου τέλος 2008 είναι στο ίδιο ύψος με αρχές 2012
ο πάτος που είναι, οεο?

Ανεστιος Ερημος είπε...

@ Geokalp

αμφισβητω τους αριθμους απλα.

geokalp είπε...

οι αριθμοί μου είναι από την ΤτΕ
μπορείς να μπεις εκεί και να τους δεις
πόσο αξιόπιστοι είναι, ρώτα την ΤτΕ

Ανεστιος Ερημος είπε...

@ Geokalp
η αξιοπιστια της ΤτΕ ειναι αυτη που επετρεψε να υπαρχει το παρον χαος, αρα ειναι μηδενικη.Οποιοι αριθμοι υπαρχουν θα πρεπει να τιθενται υπο αμφισβητηση και να χρησιμοποιουμε την απλη λογικη την οποια κατεχουμε.
Οσο για το που ειναι ο πατος μια απαντηση : το χρονικο σημειο εναρξης της φουσκας μας οδηγει και στο σημειο περατωσης της, συνηθως ειναι πιο κατω απο το σημειο εναρξης , οπως καλη ωρα το χαα!
Αρα ειμαστε πια στο σημειο αναστροφης ... λιαν συντομως θα το ξερουμε και αυτο!!!

geokalp είπε...

δεν είναι έτσι ακριβώς:
κάθε οριακή αύξηση πχ της χρηματοδότησης έχει διαφορετικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα
στην αρχή μπορεί να είναι Χ3 και όσο αυξάνει η χρηματοδότηση να μειώνεται σε σχέση με την επίδραση που ασκεί στα μεγέθη της οικονομικής δραστηριότητας

το οποίο σημαίνει ότι με υπόλοιπα 250 το 2009 κάθε νέο δάνειο €1 έπιανε τόπο για €0.5, ενώ το 2004 κάθε νέο €1 έπιανε τόπο για €4

και ερχόμαστε στα σημερινά
κάθε €1 που μαζεύουν οι τράπεζες (αποπηρωμή δανείου) ασκεί ύφεση για €2 ή €3 (ως παράδειγμα όχι ως απόλυτα νούμερα)

διαφωνώ ότι είμαστε σε σημείο αναστροφής ως προς τα δάνεια: το σχέδιο του ΔΝΤ για τις τράπεζες λέει sector sustainability analysis να προκηρυχθεί έως το τέλος 2013 (μετά τη πρώτη ανακεφαλαιοποίηση) και να οδηγήσει στη διαμόρφωση του κλάδου έως 1/9/2013
έως τότε, δε βλέπω δάνεια

Ανεστιος Ερημος είπε...

μια διαφορα ... μιλησα για το χαα ενω εσυ μιλησες για τα δανεια , πιθανοτατα νεα δανεια να υπαρχουν αλλα οχι τοσο γρηγορα. Ο τραυματισμος ειναι πολυ εντονος για να μπορεσει να ξεπεραστει τοσο γρηγορα και οπως και ναναι οι τραπεζες δεν θαναι ποτε ξανα αυτο που ηταν πριν απο καποια χρονια , αλλαξανε οπως αλλαξαμε .Τελος αθωοτητας και παιγνιου.

Ζάχαρη είπε...

Το γραφημα θελει να καταδειξει οτι γενικα η μειωση της Μοχλευσης ειναι μικροτερη απο οτι σε αλλες περιπτωσεις τραπεζικων κρισεων.
Γενικα η ΕΕ φαινεται να καθυστερει σημαντικα στην απομοχλευση.
@Ανεστιε οι τραπεζες ισως υφιστανταικαι τις συνεπειες της νομισματικης πολιτικης πιο αμμεσα.