27 Μαρ 2012

υπενθύμιση

Γράφει ανάμεσα στα άλλα το spiegel ... "Το 2011, η οικονομία της Γερμανίας κατέγραψε αύξηση που ήταν μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη οικονομία στον δυτικό κόσμο. Το ίδιο πιθανό και φέτος.Οι ΗΠΑ κοιτάζουν πέρα από τον Ατλαντικό με το φθόνο και θαυμασμό. Αλλά οι αριθμοί είναι παραπλανητικοί. 
Article IV consultations in IMF-speak.Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έχουν ήδη μεταφέρει ένα σαφές μήνυμα προς τους γερμανούς εταίρους τους: Η οικονομική ευημερία της χώρας θα μπορούσε να κινδυνεύει λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Οι αναλυτές του ΔΝΤ έχουν σημειώσει σημαντική έλλειψη επενδύσεων στη Γερμανία, η οποία επιδεινώνει περαιτέρω τα προβλήματα ανάπτυξης. Λένε ότι η γερμανική βιομηχανία βάζει πολύ λίγα χρήματα σε νέες εγκαταστάσεις και μηχανήματα, και ασκούν κριτική στη Γερμανία για να επιτραπεί στις δημόσιες υποδομές της για να επιδεινώνονται εδώ και αρκετό καιρό τώρα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η γερμανική κυβέρνηση επενδύει κάθε χρόνο λιγότερα χρήματα σε δρόμους, γέφυρες, σιδηροδρομικές γραμμές και τα κανάλια από ό, τι θα πρέπει να διατηρήσει αυτή την υποδομή.Οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ θα ζητήσουν από τη Γερμανία για να αυξήσει τις επενδύσεις της. Επιπλέον, συνιστούν την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος για την τόνωση των επενδύσεων των επιχειρήσεων και της καταναλωτικής ζήτησης".

 Ένα βήμα πίσω έκανε και επισήμως την Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε ό,τι αφορά το συνδυασμό των πόρων των δύο ευρωταμείων στήριξης (EFSF και ESM), έπειτα από τις ισχυρές πιέσεις που ασκούν στο Βερολίνο οι περισσότερες ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- κυβερνήσεις.


σημ. το ΔΝΤ έχει κάτι να υπενθυμίσει στους Γερμανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: