16 Μαρ 2012

δεν είναι τόσο απλό

To focus στα CDS δεν γλύτωσε την κατάσταση. Γιατί στο μεταξύ:

On TARGET2 imbalances... It is important to clarify that Bundesbank's €500bn of claims is not against other central banks (NCBs), but against the Euro-system - effectively the ECB. If for example Greece were to exit the Union, the losses from the €100bn claim against the Greek Central Bank would be shared by the whole of Eurozone. Germany's cut is some 28% of that.

Kαι αυτό δεν ένα μακρινό σενάριο...

Σοφοκλέους . Περί Target 2 ...Η Γερμανία έχει συσσωρεύσει απαιτήσεις που σήμερα ξεπερνούν τα 500 δις ευρώ έναντι του Ευρωσυστήματος – του δικτύου που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις διάφορες εθνικές κεντρικές τράπεζες. Και τώρα η Bundesbank έχει αρχίσει να ανησυχεί για τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου σε περίπτωση ξαφνικής κατάρρευσης του ευρώ


Την ανακάλυψη της σημασίας του συστήματος Target 2 την έκανε ο Χανς Βέρνερ Σιν, πρόεδρος του γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου Ifo που συνυπέγραψε τη σχετική μελέτη με το συνάδελφό του Τίμο Βολμερσχόιζερ.Οι δύο οικονομολόγοι βρήκαν ότι το ισοζύγιο του συστήματος Target 2 αντανακλά τις ανισορροπίες των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών από την έναρξη της κρίσης της Ευρωζώνης.Το ισοζύγιο του συστήματος Target 2 αντανακλά τις ανισορροπίες των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών από την έναρξη της κρίσης της Ευρωζώνης. Πριν το 2007 προφανώς δεν υπήρχε πρόβλημα γιατί τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών χρηματοδοτούνταν από τις εμπορικές τράπεζες. Από τη στιγμή που αυτό σταμάτησε, το ρόλο τους ανέλαβαν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Οι ελληνικές, οι πορτογαλικές και οι ισπανικές τράπεζες μπορούν κάλλιστα να  χρηματοδοτούνται δίχως όρια από την κεντρική τους τράπεζα. Έτσι για παράδειγμα όταν μια ελληνική εταιρία αγοράζει ένα γερμανικό προϊόν, η αλυσίδα των συναλλαγών ξεκινά από την ελληνική τράπεζα του αγοραστή περνά μέσα από την κεντρική τράπεζα της Ελλάδας που δημιουργεί το χρήμα για αυτή τη συναλλαγή και το στέλνει στην Bundesbank που καταγράφει τη συναλλαγή ως δική της απαίτηση έναντι του ευρωσυστήματος.
Οι δύο Γερμανοί καθηγητές αξίζουν ευσήμων που μας εξήγησαν λεπτομερώς τους μηχανισμούς με τους οποίους λειτουργεί μια νομισματική ένωση σε περίπτωση κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος. Έχουν επίσης δίκιο να επισημαίνουν ότι σε περίπτωση ξαφνικής κατάρρευσης του ευρώ, η Γερμανία θα έχανε μεγάλο μέρος των απαιτήσεων της  που φτάνουν περίπου στο 20% του ΑΕΠ της.
Η ύπαρξη απεριόριστης χρηματοδότησης δεν σημαίνει ότι οι ανισορροπίες δεν έχουν σημασία. Αντιθέτως, έχουν άκρως αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, όπως άλλωστε μας δείχνει και η κρίση. Το ουσιαστικό είναι ότι σε μια νομισματική ένωση οι ανισορροπίες δεν διορθώνονται αυτομάτως. Αν θες να κάνεις προσαρμογή, πρέπει να την κάνεις εσύ ο ίδιος.

pdf

4 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

O zerohedghe και ο soberlook που ανακάλυψες, τα λένε αυτά εδώ και 1,5-2 μήνες... Τι πλάκα...

Ζάχαρη είπε...

Μονο πλακα; Στον soberlook εχει και επισυναψη pdf ενος Ελληνα σχολιαστη.
Eγω αναρωτιεμαι αν στους ασκουντες δημοσιονομικη πολιτικη ειναι γνωστα αυτα.Απο την αλλη χρειαστηκε καθηγητες να αναλυσουν το θεμα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή, το χαρτί της πίεσης είναι δεδομένο.Οι παίκτες δεν είναι καλοί.

Ζάχαρη είπε...

@ ανωνυμε
ή το παιχνιδι μπορει να ειναι αλλου :)