1 Μαρ 2012

οι βαθιές τσέπες


Το σημερινό με την ΕΚΤ έχει δυο ερμηνείες: είτε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα όπως είναι προφανές, είτε επειδή πρόκειται για την τελευταία πράξη χρηματοδότησης κάποιες τράπεζες να φρόντισαν να καλυφθούν για αυτά που έρχονται. Σε κάθε περίπτωση, οι ενδείξεις είναι αρνητικές.
- Η ΕΚΤ «χαλάρωσε» τις απαιτήσεις για τη λήψη εγγυήσεων από ιρλανδικές, ισπανικές, ιταλικές, γαλλικές, κυπριακές, αυστριακές και πορτογαλικές τράπεζες. Με απλά λόγια: όλες οι παραπάνω τράπεζες βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με τις ελληνικές, η ρευστότητα είναι ανύπαρκτη και η ΕΚΤ γίνεται επίσημα Bad Bank.
- Αν η ΕΚΤ υποχρεωθεί σε ζημιές τότε θα πρέπει να αναζητηθούν οι τρόποι που θα γίνει κάτι τέτοιο και ένας από αυτούς θα είναι η αναπλήρωση με νέο χρήμα.capital.gr

alphaville  "Η έκθεση της ΕΚΤ για δημόσιο χρέος της περιφέρειας και σε ένα πλήθος άλλων στοιχείων του ενεργητικού της αμφίβολης ποιότητας έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη φερεγγυότητα και την φήμη της κεντρικής τράπεζας...Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να χρεοκοπήσουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των υποχρεώσεων της ΕΚΤ είναι εκφρασμένα σε ευρώ και έτσι, σε περίπτωση απωλειών, η κεντρική τράπεζα μπορεί να τυπώσει απλά περισσότερα χρήματα.Αλλά εκτύπωση χρήματος σε μεγάλη κλίμακα θα μπορούσε να προκαλέσει πληθωρισμό. Και έτσι, ενώ η ΕΚΤ δεν θα χρεοκοπήσει, υπάρχουν ορισμένοι φόβοι ότι δεν έχει αρκετά βαθιά τσέπες ώστε να απορροφήσει τις ζημίες σε περίπτωση που μια μεγάλη τράπεζα καταρρεύσει. Εάν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να απορροφήσουν τις απώλειες, τότε θα μπορούσε να ζητήσει από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις τους για την ανακεφαλαιοποίηση του Ευρωσυστήματος. Ωστόσο, αυτό θα αποτελούσε ουσιαστικά τη διάσωση της περιφέρειας της ευρωζώνης από την πίσω πόρτα". Όμως:
But the big difference comes from the second factor: future gains from seigniorage, i.e. the eurosystem’s monopoly on creating euro notes and coins. The main asset of the ECB/eurosystem is not recorded on its balance sheet…This asset is the monopoly the eurosystem has on creating euro banknotes and the other components of the monetary base.


 
σημ... αλλά το LTRO δεν μπορεί να διορθώσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών,δεν μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα Βορρά-Νότου, δεν μπορεί να πείσει τους Γερμανούς να υποστηρίξουν περισσότερες διασώσεις,δεν μπορεί να βελτιώσει τη φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών,δεν μπορεί να θεραπεύσει το πρόβλημα της Ευρώπης.

4 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

αν δεν ζούσαμε στην Ελλάδα, θα είχε πλάκα όλο αυτό που γίνεται. Θα κάνουν την ΕΚΤ Κεντρική Τράπεζα του γιοροσουντ.

Μα δεν είναι προφανές ότι ΔΕΝ θέλουν να γεφυρώσουν κανένα χάσμα; Δεν είναι ανικανότητα ή χαζομάρα, μάλλον συνειδη΄τη επιλογή είναι.

Ζάχαρη είπε...

Ναι δεν θελουν σιγουρα.Αλλα αφου υπαρχει το χασμα και αφορα δυο οχθες,κανουν οτι δεν το βλεπουν.
Αραγε χωρις κοστος θα την βγαλουν;

Ζάχαρη είπε...

http://www.capital.gr/News.asp?id=1426958

ηταν σιγουρο οτι η Μπουντενσμανκ θα ειχε αγωνια.Ανησυχει 'για την φημη και πελατεια' της εκτ.

Ανώνυμος είπε...

http://www.capital.gr/News.asp?id=1431249

Ιδού αγαπητή γιατί ανησυχεί η Μπούντενσμπανκ.