29 Φεβ 2012

το δεύτερο


 Η ευρωπαϊκή βερσιόν του QE (ποσοτική χαλάρωση), γνωστή ως LTRO, επαναλαμβάνεται σήμερα μετά την πρώτη επιχείρηση του Δεκεμβρίου του 2011.
Η σημαντική μείωση των spreads στα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα μετά το LTRO του Δεκεμβρίου συνιστά μια ενθαρρυντική ένδειξη για την αποτελεσματικότητα των 3ετών φθηνών δανείων της ΕΚΤ αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο από την πορεία των πορτογαλικών spreads.
Aν το τελευταίο οφείλεται στη περιορισμένη συμμετοχή των πορτογαλικών τραπεζών στην κατανομή των δανείων του Δεκεμβρίου θα φανεί το επόμενο διάστημα αφού οι εγγυήσεις για τα δάνεια στο σημερινό LTRO είναι πιο χαλαρές.
Όμως, υπάρχει κάτι που δεν αλλάζει είτε κανείς ακούει τον κ. Ντράγκι είτε τον κ.Μπερνάνκι.Η πολιτική που ασπάζονται για την επίλυση της κρίσης χρέους και της ανάκαμψης των οικονομιών.
Κοινώς, ας ρίξουμε περισσότερα λεφτά, «αγοράζοντας» χρόνο για να επιλυθεί το πρόβλημα.
Μ’ αυτό τον τρόπο αυξάνεται το χάσμα μεταξύ του πραγματικού ΑΕΠ.
Αν όμως η κρίση του 2007-2008 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη λανθασμένη επιτοκιακή πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών που μέσω της μόχλευσης και του χρέους οδήγησε σε αναποτελεσματική κατανομή των κεφαλαίων τότε πιθανόν είμαστε καθοδόν προς μια ακόμη φούσκα.Από την στιγμή μάλιστα που η συγκεκριμένη φούσκα τροφοδοτείται από τις κεντρικές τράπεζες δεν μπορεί παρά να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και διάρκεια. DrMoney

Υπάρχει διαφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών για το αν θα έπρεπε (αν και θα) να επιλέξουν να έχουν πρόσβαση στο ΠΠΜΑ.

μμμ...

3 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

Η φούσκα ξεφουσκώνει μόνο με ένα τρόπο. Γραψιμο ζημιών. Οι μέν το έκαναν και το πλήρωσαν οι φορολογούμενοι και οι κάτοχοι ομόλόγων (από το αδύνατο δολάριο), οι δε τις βάζουν κάτω από το χαλί, κάνουν το κέντρο Ελβετία, και την περιφέρεια, πρωτη ύλη στρατοπέδων συγκεντρώσεως και ανακύκλωσης.

Ανώνυμος είπε...

Πανω από 800 τραπεζες (523 προηγουμενως) ενεγραφησαν για E529.5bn για την χρηματοδοτηση της ΕΚΤ .Η Γερμανία είναι απροθυμη να αυξησει το μεγεθος του ευρωπαϊκου μηχανισμου ESM, η Ιρλανδια παει σε δημοψηφισμα για το σχέδιο λιτότητας, προβληματα στην Ελλάδα ...δυσκολο Ο πληθωρισμός μπορεί να γίνει ένα πρόβλημα αν η τρέχουσα τιμή του πετρελαίου εξακολουθεί να υφίσταται.
Αρα τιποτα καλο.

Ζάχαρη είπε...

το πως θα εξελιχθει η κατασταση της Ελλαδας (το πιστωτικο ή οχι γεγονος) τους εχει στρεσσαρει ε;

http://dealbook.nytimes.com/2012/02/28/swap-talks-over-greece-could-test-the-market/

δεν ειναι τοσο δεδομενη η ασφαλεια τους.