22 Ιαν 2012

If we want everything to stay as it is, everything will have to change


“If we want everything to stay as it is, everything will have to change.”
– from The Leopard by Giuseppe Tomasi di Lamedusa

ritholtz Υπάρχει μια συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης "Europe: Staring Into The Abyss",όπου ανάμεσα σε πολλά άλλα σημειώνεται...
Λόγω των αυξανόμενων φόβων  (μόνο η Ελλάδα θα  έφτανε ) οι περισσότερες από τις τράπεζες στην Ευρώπη φαίνεται ότι δεν είναι φερέγγυες και χρειάζονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ γι ανακεφαλοποίηση. Το πραγματικό πρόβλημα στην Ευρώπη είναι οι ανισορροπίες μεταξύ των περιφερειακών χωρών με τις λεγόμενες χώρες του πυρήνα. Χωρίς τη δυνατότητα νομισματικής προσαρμογής, οι ανισορροπίες αχρηστεύουν οποιαδήποτε λύση για το χρέος, αφού μια χώρα δεν μπορεί να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό της, ενώ τρέχει το έλλειμμα. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία ή πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός για να επιτευχθεί ισορροπία.

Swaps...H Πορτογαλία είναι τώρα εκεί που βρισκότανε πέρυσι η Ελλάδα.
Και το άμμεσο : Εάν η Ελλάδα κάνει ένα κούρεμα κατά 50%  στο χρέος της, δεν θα σημαίνει οτι η Πορτογαλία χρειάζεται επίσης ένα;  telegraph (ευρωσκεπτικιστής ο Αμβρόσιος αλλά...)


Στο επάνω γράφημα φαίνεται οτι,μόνο η Ιρλανδία έχει δει το εργασιακό κόστος να πέφτει Η τάση δείχνει οτι η Γαλλία είναι στην πορεία της  Ελλάδας. Επίσης φαίνεται γιατί θα είναι τόσο δύσκολο για την Ελλάδα να επανέλθει χωρίς να μπορεί να καταφύγει σε υποτίμηση του νομίσματος,μιάς και πρέπει να κάνει 30% περικοπές  αμοιβών σε σχέση με πυρήνα της Ευρώπης. Μετά από δύο χρόνια του ΔΝΤ στην Ελλάδα, δεν υπήρξε σχεδόν καμία αλλαγή στο κόστος εργασίας στην χώρα. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην Ιταλία, το κόστος εργασίας είναι τώρα υψηλότερο από αυτό στην Ελλάδα. Το σύνολο της ευρωζώνης είναι εκτός ισορροπίας, και κανείς δεν αναγνωρίζει το βασικό πρόβλημα.

never mind PSI...

Δεν υπάρχουν σχόλια: