18 Δεκ 2011

ομάδες "διάσωσης"

Μια αναφορά στην οικονομία
"Πώς στέκεται όρθιο αυτό το σαθρό οικοδόμημα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης και διεθνούς ανταγωνισμού; Ενώ έχουν σαπίσει τα πάντα εντός του και καταπίνει τους πιο αδύναμους από όσους το κατοικούν (η ανεργία των νέων πλησιάζει στο 50%), δεν λέει να καταρρεύσει. Τα δοκάρια βλέπετε που το στηρίζουν είναι γερά. Ο Ολσον στο έργο του «Η άνοδος και η παρακμή των εθνών» (1982) εντόπισε τα αίτια παρακμής των εθνών στον σχηματισμό και στη συμπεριφορά οργανωμένων ομάδων στο εσωτερικό τους, έπειτα από μεγάλες περιόδους πολιτικής σταθερότητας. Τα οργανωμένα συμφέροντα αποκτούν σταδιακά μεγάλη δύναμη, καθιστώντας ταυτόχρονα αναπόφευκτη τη «θεσμική σκλήρωση» (institutional sclerosis), δηλαδή τον ουσιαστικό εκπεσμό των δημοκρατικών θεσμών και τη διαστρέβλωση της αγοράς που αυτός επιφέρει νομοτελειακά, καθώς ένα μεγάλο μέρος των πόρων δεν επενδύεται παραγωγικά αλλά σπαταλιέται σε «ανελαστικές δαπάνες» για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ομάδων πίεσης", tanea
Ή αλλιώς ομάδων διάσωσης της παράδοσης...

 Καραχάλης / Reuters

Και μια αναφορά στην κοινωνιολογία
«Το να ανακαλύψουμε την Ελλάδα έξω από ιδεολογήματα, είναι το ζητούμενο» και ότι «μόνον ένας τόπος κενός μπορεί να εξουδετερώσει τα ιδεολογικά ζεύγματα Ελλάδα- Δύση, παρελθόν- παρόν, αληθινό- ψεύτικο, παράδοση- πρόοδος, που διέπουν ακόμη την περιφερειακή μας ταυτότητα, στηριγμένη στις μεγάλες αφηγήσεις και τις μεγάλες ιδέες όπως η ελληνικότητα». tanea
Γατί αυτό που δίνει άλλοθι σε όλα όσα συμβαίνουν χωρίς εμάς, είναι πως : «η ελληνικότητα νοείται ως εκδοχή ενός θεολογικού έργου που παίζεται συγχρόνως σε πολλές σκηνές ενός και του αυτού θεατρικού επιχειρηματία, μίας και της αυτής σκηνοθετικής γραμμής».
Και, κυρίως, ότι «παράγεται ως υπεξαίρεση της πραγματικής ελληνικής Ιστορίας», εφόσον «ελληνικότητα υπάρχει μόνον ως υστερόβουλος, σκληρός διαχωρισμός από κάθε ετερότητα».

 Τσόκος

σημ.Δεν χρειάζεται να συμφωνεί κάποιος σε όλα για να δεί το ολοφάνερο.Την σύνδεση των ιδεολογημάτων με την εξουσία και το κέρδος -έτσι απλά.
Στο μεταξύ:   ελληνικότητα   τώρα και κυρίως (μεσωThW)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ελληνικότητα τώρα: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=112198&catid=3
λεφτα υπάρχουν για ΜΚΟ, Φ/Β στα σχολεία (Αλεξανδρούπολη), ΑΠΕ, τα εξοδα των Βουλευτών...........
αλλα στο 1,38΄
http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=222280
ThW

Ζάχαρη είπε...

Ευχαριστω ThW για το λινκ το προσθεσα.
Το πακετο ειναι ξεπερασμενο ...αλλα μερικοι ειναι πιο ελληνικοι απο τους αλλους.

Ανώνυμος είπε...

"Στους φοβισμένους " απευθύνεται σήμερα το κύριο της 'Κ'. Μας δουλεύουν.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_2_18/12/2011_1297122

Ζάχαρη είπε...

Πρωτη φορα βλεπω να απευθυνονται σε φοβισμενους και να τους λενε να υποκυψουν στους φοβους τους.