27 Νοε 2011

οι μισθοί

Ο Wiedmann της Bundesbank δεν βλέπει μία κρίση του ευρώ αλλά διάφορες μεμονωμένες κρίσεις σε διάφορες χώρες με πρόβλημα.Εξ άλλου, η πιό διαδεδομένη ερμηνεία της γερμανικής συμπεριφοράς σχετικά με την χρησιμοποίηση της ECB σαν ύστατου δανειστή,έχει να κάνει με την πιό κινηματογραφική προσέγγιση του θέματος ,όπου παίζει το δράμα της μνήμης απο την δημοκρατία της Βαιμάρης και ο φόβος του πληθωρισμού (...)


Βέβαια υπάρχει μια παρατήρηση που προσπαθεί δώσει μια άλλη ερμηνεία στο γεγονός και αναφέρεται στις μικρές αυξήσεις μισθών που έχουν γίνει στην Γερμανία αλλά παράλληλα και στην διατήρηση χαμηλής ανεργίας (a policy called Agenda 2010), κάτι σαν συμφωνία.
Έτσι, φοβούνται -ίσως άδικα-οτι κάθε πληθωρισμός που θα προκληθεί από την εκτύπωση χρήματος θα σημάνει μια πραγματική μείωση των μισθών για τους Γερμανούς εργαζόμενους, καθώς και παραβίαση της συμφωνίας,και ιδίως σε μια εποχή που ήδη η ανεργία ανεβαίνει.
 Ο αποπληθωρισμός όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα τους βοηθήσει να αποφύγουν ότι φοβούνται.


10 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

και όπως έχεις επισημάνει εδώ και μέρες, το deal με τους εργαζόμενους το έχει κρατήσει μέχρι τώρα η Γερμανία, επιδοτώντας για διακοπή παραγωγής αλλού, εκβιάζοντας ή λαδώνοντας για κατανάλωση προϊόντων τους, και ουσιστικά σπρώχνοντας σε τρίτους κατανάλωση Γερμανικώ προϊόντων με δανεικά. Το αν τα σκαρφίστηκαν αυτά ή όχι... θα έλεγα ναι. Όπως έιπε και ο Αδόλφος, είναι φτωχή χώρα, αλλά σχεδιάζουν.

Ζάχαρη είπε...

και καταπατωντας τα συμφωνα σταθεροτητας αλυπητα...

και μετα το ριχνουμε στην μεταφυσικη...και στους θρησκευτικους πολεμους

http://blogs.telegraph.co.uk/finance/ambroseevans-pritchard/100013346/self-serving-myths-of-europe%E2%80%99s-neo-calvinists/

archaeopteryx είπε...

θεωρώ ότι είναι απλά τα πράγματα. Οι άνθρωποι είναι εγατικοί, πειθαρχημένοι, μελετηροί, και πειναλέοι.

Επιδρομείς είναι. Από καταβολής. Σοφιστικέ επιδρομείς. Με ωραία μουσική επιδρομείς. Άλλα επιδρομείς

Εστησαν ένα θαυμάσιο μηχανάκι για να επανενωθούν, άλλο ένα μηχανάκι to make money while doing good (δες την μπροσούρα του Zug, τα λέεο όλα), αλλο ένα μηχανάκι να ρουφάνε χρήμα και ρευσότητα, και άλλο ένα να ελεγουν πολτικούς χωρίκς να λαδώνουν πολύ.

Τους έφαγε η επιτυχία και τα θετικά ισοζύγιά τους.

Ζάχαρη είπε...

...και η 'πεινα' τους.
Εμεις κουβαλαμε πετρες (Σεφερης)
αυτοι την πεινα τους

archaeopteryx είπε...

σου έστειλα ένα βιντεοκλιπάκι... Αν ήγξερα πώς, θα το ανέβαζα...

nikos είπε...

o κύριος BLOOM ΜΑΣ εξηγει σε 2 λεπτά την κατάσταση στην Ελλάδα http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Cw2iHSQP21g#!

nikos είπε...

και η γερμανική αριστερά http://www.youtube.com/watch?v=0yyv_Lie-vs&feature=share

Ζάχαρη είπε...

φοβερη η γυναικα θα το ανεβασω Νικο ευχαριστω

Ανώνυμος είπε...

δίκιο έχει, διάφορες χώρες με διαφορετικά οικονομικά προβλήματα, αλλά δεν παύει να "λογοδοτούν" οικονομικά στη Γερμανία

@αλλενάκι

Ζάχαρη είπε...

και να αγοραζουν...