18 Οκτ 2011

προς το παρόν

Αυτά... return to step one πρίν πετάξει ακόμα καμιά πεταλούδα . Όλα τα σχέδια λειτουργούν καλά μέχρι που ο άνθρωπος τα παίρνει στα χέρια του, και προσθέτει ένα πόντο στον νόμο του Μέρφι,"όταν ψάχνεις τον πιο εύκολο τρόπο, ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν πρόκειται να τον βρεις. ".
P.Meyer


Διαβάζονται μαζί:
-FRENCH SPREAD HITS RECORD. Η μόχλευση του EFSF στην προσπάθεια να χρηματοδοτοθεί το πρόβλημα της Ελλάδας και για επανακεφαλαίωση των τραπεζών οδηγεί ίσως στην απόφαση την Moody's να επαναξετάσει την Aaa αξιολόγηση της Γαλλίας για τους επόμενους μήνες.

-O Wolfgang Munchau θυμίζει πως το πρόβλημα της Ευρώπης είναι πως πρόκειται για μια κλειστή οικονομία

- Όταν οι ΗΠΑ τραβούν την πρίζα

Μorgan Stanley υποστηρίζει πως υπάρχουν 7 λόγοι που δεν πρόκειται να υπάρξει λύση σύντομα στην Ευρωζώνη.


Πρώτον, η ΕΕ έχει έλλειψη δημοσιονομικού συντονισμού. Αντίθετα με τις ΗΠΑ και την Βρετανία, η ευρωζώνη έχει έλλειψη δημοσιονομικής αρμονίας ή μίας κεντρικής τράπεζας που να λειτουργεί ως δανειστής εσχάτης προσφυγής (Lender of Last Resort). Η ΕΚΤ δεν μπορεί για παράδειγμα να αγοράσει κρατικό χρέος στην πρωτογενή αγορά εάν χρειαστεί. Επίσης, ακόμα και η αλλαγή προς την αναγκαία αυτή κατεύθυνση μίας δημοσιονομικής ένωσης, είναι όχι μόνο δύσκολη, αλλά και χρονοβόρα.
Δεύτερον, το όλο εγχείρημα του EFSF έχει πολλά κενά. Εάν αυξηθεί, η Γαλλία θα χάσει την αξιολογήση ΑΑΑ καθώς έχει το 20% του «βάρους» του EFSF και με τη σειρά του το EFSF θα πρέπει να στηρίξει τις εγγυήσεις του έτσι ώστε να διατηρήσει την δική του αξιολόγηση ΑΑΑ. Αυτό θα επηρεάσει την δανειακή του ικανότητα. Το EFSF χρειάζεται λοιπόν ξεκάθαρα την στήριξη της ΕΚΤ ή του ΔΝΤ.
Τρίτον, ο μηχανισμός ESM αναμένεται να ξεκινήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Εάν έχει άδεια τράπεζας, θα δημιουργηθεί ένα όχημα αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας. Όμως εάν ο ESM δεν έχει πρόσβαση στην ρευστότητα της ΕΚΤ, ουσιαστικά αυτό που θα κάνει θα είναι να νομισματοποιεί το χρέος, δηλαδή να χρηματοδοτεί τις δαπάνες των κυβερνήσεων. Ο ισολογισμός του ESM θα αυξηθεί μάζι με τις αγορές που θα πραγματοποιήσει στα κρατικά ομόλογα. Ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα αυξηθεί στον βαθμό που θα χρηματοδοτήσει αυτές τις αγορές του ESM. Ετσι, ο ESM θα δυσκολευθεί πάρα πολύ να πουλήσει αυτά τα ομόλογα σε επενδυτές. Και αυτό είναι εξαρετικά bearish για το ευρώ.
Τέταρτον, η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνεχίζει να είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Και εάν αποτύχει, θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την ΕΕ. Οι τράπεζες θα δυσκολευθούν πάρα πολύ να βρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται, από μόνες τους, και σίγουρα θα αναγκαστούν να συμμετέχουν και οι κυβερνήσεις. Οι τράπεζες αυτές όμως θα αντιμετωπισουν και περιορισμούς στα μερίσματα που διανέμουν καθώς και στους υπαλλήλους που διατηρούν. Επίσης, το σχέδιο ανακεφαλαιοποίσης θα δημιουργήσει έναν τραπεζικό κλάδο δύο ταχυτήτων, έναν με τις τράπεζες που έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικά κεφάλαια και ένα που χρησιμοποιεί τα κεφάλαια του EFSF.
Πέμπτον, οι κεντρικές τράπεζες του υπόλοιπου κόσμου είναι όλο και λιγότερο πρόθυμες να βοηθήσουν την Ευρώπη. Η Κίνα που στο παρελθόν στήριζε την ευρωζώνη, τώρα πλέον λέει πως η λύση στα προβλήματα της περιοχής, πρέπει να έλθει από το εσωτερικό της. Και τα BRICS που είχαν προσφέρει την βοήθεια τους πρόσφατα, έκαναν πίσω.
'Εκτον, και τα κεφάλαια κρατικού πλούτου (sovereign wealth funds), διστάζουν πια να επενδύσουν στην Ευρώπη. Το China Investment Corporation καθώς και το Gulf Cooperation Council έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους και μάλιστα πολύ έντονα.
Τέλος, το ΔΝΤ, όπως άλλωστε το δήλωσε και χθες η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ, δεν έχει επαρκή κεφάλαια. Και να θέλει λοιπόν να βοηθήσει θα χρειαστεί να αντλήσει περαιτέρω κεφάλαια, κάτι που αυτή τη στιγμή είναι και πολιτικά αλλά και οικονομικά προκλητικό.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: