28 Οκτ 2011

γυάλινος πύργος

ένα μέρος απο ότι γράφει ο  Paul De Grauwe για την ΕΚΤ ,και κατ' επέκταση για την νέα "λύση" (όχι ακόμα την Τελική)...


"Imagine an army going to war. It has overwhelming firepower. The generals, however, announce that they actually hate the whole thing and that they will limit the shooting as much as possible. Some of the generals are so upset by the prospect of going to war that they resign from the army. The remaining generals then tell the enemy that the shooting will only be temporary, and that the army will go home as soon as possible. What is the likely outcome of this war? You guessed it. Utter defeat by the enemy.


Το αποτέλεσμα της αποτυχίας της ΕΚΤ να είναι ο κορυφαίος δανειστής, είναι πως  ένα υποκατάστατο όργανο, το EFSF / ESM, έπρεπε να δημιουργηθεί και ο καθένας ξέρει ότι είναι αναποτελεσματικό. Έχει ανεπαρκή δύναμη πυρός και έχει μια δομή διακυβέρνησης, όπου κάθε χώρα διατηρεί δικαίωμα βέτο. Σε περιόδους κρίσης θα παραλύσει. Καθώς οι αγορές το γνωρίζουν, η αξιοπιστία του θα είναι αδύναμη.
Για να αποκρύψουν αυτές τις ελλείψεις Ευρωπαίοι ηγέτες δημιουργούν τώρα μια κατασκευή που με  μόχλευση των πόρων του EFSF / ESM  μπορεί να πολλαπλασιαστεί, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να αποσυρθεί στους στόχους μόνο για τον πληθωρισμό. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να γνωρίζουν, ωστόσο, ότι η μόχλευση δημιουργεί κίνδυνο, πολύ μεγάλο κινδύνο. Αυτός εμφανίζοται με πλήρη ισχύ όταν ξεσπούν κρίσεις ρευστότητας. Κατά συνέπεια, όταν η μόχλευση θα είναι περισσότερο αναγκαία, θα αποτύχει, και θα δείξει πόσο σε κίνδυνο είναι οι θέσεις  εκείνων που κατασκευάσαν το προιόν αυτό της μόχλευσης. Οι κυβερνήσεις που απολαμβάνουν τώρα ΑΑΑ πιστοληπτική ικανότητα θα την χάσουν  σε ένα χτύπημα. Η όλη κατασκευή θα καταρρεύσει όπως και άλλες έξυπνες οικονομικές κατασκευές του πρόσφατου παρελθόντος.
Οι ακαδημαϊκοί έχουν τη φήμη πως ζουν σε έναν γυάλινο πύργο μακριά από την πραγματικότητα του κόσμου. Η εντύπωσή μου είναι ότι αντί των ακαδημαϊκών, είναι οι ηγέτες της ΕΕ που ζουν σε έναν γυάλινο πύργο. Έχουν αποσυνδεθεί από την οικονομική και δημοσιονομική πραγματικότητα, έχουν δημιουργήσει ένα θεσμικό όργανο που δεν λειτουργεί και δεν πρόκειται ποτέ να το κάνει σωστά. Τώρα είναι που δημιουργούν ένα χρηματοοικονομικό τέχνασμα που, στις φαντασιώσεις τους, περιμένουν να λύσει τα προβλήματα χρηματοδότησης των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης. Είναι καιρός για τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν ένα βήμα πίσω στο πραγματικό κόσμο". voxeu.org

3 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

ή η πιο κυνική εκδοχή. ΠΟΤΕ δεν υπήρξε ΕΕ. Μαϊμουδιά για να πει "ναι" η Γαλλία στην Γερμανική ένωση.

Όλη η γραφειοκρατεία της ΕΕ για να περάσει ρυθμίσεις υπέρ Γερμανικών εξαγωγών (κάτι ΑΠΕ, κάτι TUV κάτι πράσινα...)

Όλη η μέχρι πρότινος πιστωτική πολτική για εξαγωγές σε σκληρό νομισμα.

Τώρα kiss my ass που λένε οι Τούρκοι.

ΔΕΝ υπάρχει καμία συμφωνία, εκτός εάν to Στρατφορ λέει αρλούμπες, που δεν το νομίζω. Ανέβασα δύο κομματια τους στο scribd (έχω links στην τελυταία ανάρτηση που σκίασε το "όχι", αλλά εάν αυτά που λέει ο Stratfor είναι αλήθεια, όχι "ΟΧΙ" αλλά και εγω δενξέρω τι .

Μάλλον μακακίες μας λέει η ΤιΒι 1-2 μέρες τώρα (αλλά η Κατοχή προχωράει αμείλικτη).

Δεν είδα Σαμαρά στην ΤιΒι αλλά μου λένε ήταν αρπαγμένος.

Δεν μου λές... εκεί που είσαι, έχετε φαγώσιμα;

Ζάχαρη είπε...

Υπάρχουν κανονικά.Εκτός από αυγά γιατί οι κότες κάνουν... απεργία. :)

Ζάχαρη είπε...

Νομιζω οτι το ευρω ειναι ενας φορος που μπαινει σε ολους ,οχι ενα νομισμα που εκδιδει μια κυβερνηση.
Ετσι αντιμετωπιζεται εκατερωθεν.Οι πιο φτωχοι δεν εχουν να πληρωσουν .

Το ζητημα ειναι οτι για να ξεμπλεξουμε θελει κατι που λειπει...
Σημερα ολοι τους απορουν για το κραξιμο και δακρυζουν.Ο κοσμος περα απο ευθυνες,τους καταλογιζει και ανικανοτητα.Φοβαται για το ΜΕΛΛΟΝ μαζι τους.