12 Οκτ 2011

μέσα σε ένα κύκλο


Αντίο απο Τρισέ: "H Ελλάδα είναι παράδειγμα μιας «άτακτης» χώρας.Βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας κρίσης, η οποία έχει λάβει πλέον μια συστημική διάσταση"
Με την ευκαιρία της αναφοράς του κύκλου σε ένα καλό άρθρο εξηγείται πόση είναι η διαφορά στην ευθύνη μεταξύ περιφερειακού και περιφέρειας  ( ελάχιστη ).

Ένα μέρος "...Η ελπίδα για το κοινό νόμισμα ήταν οτι θα καταστήσει ευκολότερη για τους επενδυτές σε μια χώρα του ευρώ να βρουν καλές επενδυτικές ευκαιρίες σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.Η υιοθέτηση του ευρώ ως κοινού νομίσματος είχε ως σκοπό να προκαλέσει μεγάλες ροές κεφαλαίων από την ευρωζώνη πυρήνα προς την περιφέρεια-και είναι αυτές οι ίδιες ροές κεφαλαίων που θέτουν την αφετηρία για την κρίση.


Η ροή των κεφαλαίων σε μια χώρα μετριέται από το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της. Αρνητικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σημαίνει ότι η χώρα είναι ο αποδέκτης  διεθνούς δανεισμού, ενώ το πλεόνασμα δείχνει ότι κεφάλαια επενδύονται στο εξωτερικό. Και τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών των χωρών της περιφέρειας αυξήθηκαν πάρα πολύ στα χρόνια που ακολούθησαν την υιοθέτηση του ευρώ το 1999, ενώ οι χώρες του πυρήνα έγιναν σημαντικές πηγές των εκροών κεφαλαίων.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, φυσικά, και τα επιτόκια στον πυρήνα και στην περιφέρεια της ευρωζώνης να συγκλίνουν γρήγορα. Οι επενδυτές στον πυρήνα ήταν ικανοποιημένοι με τις σχετικά υψηλές αποδόσεις που είχαν πάρει στην περιφέρεια, και οι χώρες της περιφέρειας που απολαμβάναν μια οικονομική άνθηση που την χρηματοδοτούσε εν μέρει η ευκολότερη πρόσβαση στα άφθονα κεφάλαια του πυρήνα, και οι εξαγωγές από τον πυρήνα προς την περιφέρεια αυξήθηκαν. Μέχρι το 2004 δεν υπήρξε ουσιαστικά καμία διαφορά στα επιτόκια από τις χώρες περιφέρειας και της Γερμανίας..."
το άρθρο στο  tnr.com
 

4 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

τα δικά μου δικά μου, και τα δικά σου δικά μου -- με το καλό, με λίγο λαδάκι, με λίγο αγριο, και με το ζόρι.

Ζάχαρη είπε...

Παει και το λαδι :)

Ανώνυμος είπε...

Η ανισότητα και ανισοκατανομή πού λέμε...
Σε ανάρτηση στόν Αρχαίο.
Από το 1924 ή ίδια ιστορία...
Και ή απάντηση έχει δοθεί από τότε...
Είπαμε θα τούς κυνηγά το φάντασμα
και αυτοί ακόμη θα σχεδιάζουν λύσεις..


ό παγωτατζής

Ζάχαρη είπε...

και επισημως τους τα λενε μεσω FT

http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/661787/ArticleFTgr.aspx