14 Σεπ 2011

meeting

Οι Κινέζοι δεν είναι σαφείς για άλλη μια φορά...
Wu Xiaoling, a former deputy governor of the People's Bank of China, told Reuters on Tuesday that investor "panic" about Europe's debt crisis was unnecessary, and China was ready to work with others to boost market confidence.εδώ

China is a poor country with only $4,000 per capita income. To talk and think about China to rescue countries with $40,000 per capita incomes is ridiculous.
-Yu Yongding, a Chinese top economist and former member of the central bank’s monetary policy committee
nytimes

Άλλωστε έρχεται το ιππικό για το πραγματικό πρόβλημα  reuters...
Πρώτη φορά που ένας Αμερικανός υπουργός θα παραστεί σε συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, για να ζητήσει ο EFSF δεν διευρυνθεί πολύ σύντομα  κυρίως  γιατί ...felixsalmon  the next big global crisis is going to be a liquidity crunch at French banks, rather than a European sovereign default.



3 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

Χωρίς να μπορώ να ισχυριστώ ότι οι συνθήκες το 1929 και το 2008-σήμερα είναι ίδιες, οι κοινή εξήγηση της ύφεσης μετά το 1929 είναι "ανεπαρκής ρευστότητα". Το εάν η ανεπαρκής ρευστότητα είναι καλύτερη από τον πληθωρισμό (ή την ανατροπή των συνθηκών που οδήγησαν στο πρόβλημα -- εάν υποθετικά συμφωνήσουμε στο "ποιό είναι το πρόβλημα) χμμμ... θα δείξει. Νομίζω ότι έχει να κάνει με εμπορικά πλεονάσματα συγκεκριμένων χωρών και το ...Μεγάλο Παιχνίδι.

Ζάχαρη είπε...

καλημερα
ανεπαρκης ρευστοτητα ναι, που η διαδικασια απομοχλευσης κανει πιο εντονη.Και το θεμα ειναι οτι οντας στν εε δεν εχουμε πλεον το οργανο της υποτιμησης ουτε και τραπεζα κεντρικη να κανει τα δεοντα.
Οι πλεονασματικοι πρεπει να καταλαβουν οτι για να συνεχισουν ετσι ειτε πρεπει να χρηματοδοτουν ευθεως τους ελλειμματικους ειτε να αγοραζουν και κατι απο αυτους.
Αλλα θα μου πεις σιγα μην ειναι μετα πλεονασματικοι...

geokalp είπε...

αρχαίε

το πρόβλημα της "ανεπαρκούς ρευστότητας" μπορεί να περιγραφεί και ως "αυξημένη ζήτηση για χρήμα"
αλλά δεν είναι το μόνο σοβαρό που υπάρχει καθώς ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ζούμε στη λεγόμενη "liquidity trap"
[ήτοι, η νομισματική πολιτική αδυνατεί να ωθήσει την οικονομία είτε μέσω χαμηλών επιτοκίων (σήμερα πρακτικά μηδέν σε ΗΠΑ, Ιαπωνία εδώ και χρόνια, Ευρώπη κοντά) είτε μέσω τυπώματος για αγορά ομολόγων (για έμμεσο επηρεασμό των επιτοκίων αγοράς), ενώ επιπλέον οι προσδοκίες είναι αποπληθωριστικές (αλά Ιαπωνία) και γενικότερα υπάρχει ανασφάλεια για επενδύσεις και ασφάλεια προσφέρει το μετρητό]
η εύκολη/δύσκολη λύση λέγεται πληθωρισμός - αντιδρούν οι κεντρικοί τραπεζίτες και γενικά οι οπαδοί του μονεταρισμού