28 Σεπ 2011

τα δυό κανάλια (το εξής ένα)

"Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου βρισκόταν χθες το βράδυ κοντά στο 1,358 έναντι 1,43 λίγο μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου.Θα περίμενε κανείς ότι η αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.
Οι παρατηρητές των διακυμάνσεων της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν δύο κανάλια μέσω των οποίων επηρεάζεται.Το ένα κανάλι περνά μέσα από τον ενοποιημένο ισολογισμό του ευρωσυστήματος και το ενεργητικό της ΕΚΤ.
Κοινώς, έχει παρατηρηθεί ότι όταν αυξάνεται το ενεργητικό της ΕΚΤ διολισθαίνει το ευρώ, ενώ όταν συρρικνώνεται ενισχύεται, από το 2010 μέχρι σήμερα.Υπενθυμίζεται ότι οι αγορές ομολόγων χωρών της ευρωπεριφέρειας από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά διογκώνουν τον ισολογισμό της και λογικά αποδυναμώνουν το ευρώ έναντι του δολαρίου...

Το δεύτερο κανάλι συνδέεται με τις εξελίξεις στο μέτωπο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας σε συνδυασμό με τις κινήσεις της Fed.
Eίναι σαφές ότι η αμερικανική οικονομία δεν είναι στα καλύτερά της και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πολύ πιθανή τη στροφή της Fed από την «επιχείρηση twist» στον τρίτο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης, γνωστό ως Q3, τις επόμενες εβδομάδες.Αν τα ανωτέρω επιβεβαιωθούν, δεν θα είναι καλά νέα για το δολάριο και επομένως θα ευνοήσουν το ευρώ. Όμως, η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου έχει δείξει, μέχρι στιγμής, εξαιρετική αντοχή, παρότι οι αγορές ομολόγων και CDSs προεξοφλούν χρεοκοπία της Ελλάδας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς, είτε το δει από τη σκοπιά του ενεργητικού της ΕΚΤ είτε από τη σκοπιά των συνεπειών της κρίσης χρέους. Ως γνωστόν, οι αγορές, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, προεξοφλούν το μέλλον.
Αν λοιπόν το ευρώ συνεχίσει να δείχνει καλή συμπεριφορά, θα μπορούσε κανείς να το εκλάβει ως προεξόφληση μιας τελικής λύσης στο ζήτημα του δημοσίου χρέους της ευρωζώνης και της Ελλάδας ειδικότερα." euro2day

D day

Δεν υπάρχουν σχόλια: