22 Σεπ 2011

τοξικά

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε  εδώ , ότι από το επόμενο έτος θα διευρύνει τη γκάμα των τίτλων που αποδέχεται ως εγγυήσεις ώστε να περιλαμβάνονται και τίτλοι χρέους που εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα αλλά δεν διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές  ...
Ακόμα και άχρηστα τοξικά; Ότι μπορεί κάνει ο γερο-Τρισέ για να μας εξασφαλίσει οτι θα ζούμε
...δυστυχώς μόνο μέχρι την επόμενη δόση.

Πότε το φάρμακο γίνεται δηλητήριο;




5 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

Το φάρμακο γίνεται δηλητήριο όταν τα rating agencies πάρουν χαμπάρι ότι μειώνεται η πιστοληπτική ικανότητα της ΕΚΤ.

Το πρόβλημα είναι απλό. ΟΛΟΙ πρασπαθούν να παραβιάσουν το double entry accounting. Δεν γίνεται... Μόνο με καθεστώς ελέω θεού βασιλείας. (Διαγράφουμε χρέη και ζημιές και κόβουμε κεφάλια όποιου αυθάδη θέσει θέμα double entry accounting)

Ζάχαρη είπε...

Ομως η εννοια του collateral ειναι ελαστικη απο οτι φαινεται.
Μηπως και τι δεν ειναι ελαστικο ...Κερδιζουμε ή χανουμε χρονο αναλογα την εγγραφη.

Εντροπια.

archaeopteryx είπε...

αφελές και υπεραπλοποιητικό όσο κι αν ακούγεται, πολλά από τα σημερινά προβλήματα ανάγονται στην εγκατάλειψη ή παράκαμψη του "συντηρητισμού" στην λογιστική απεικόνιση. Φουσκωμένα πάγια, αφανείς ζημιές, πλασματικά κέρδη, πραγματικά μπόνους και μισθοί -- εεε... κάτι θα σκάσει.

Το ίδιο και με την ΕΚΤ και μου φαίνεται (δηλαδή δεν μου κατέβηκε, το διάβασα στο στρατφορ) ότι αυτή είναι και κοντρίστα μεταξύ ΕΚΤ και Ράϊχσμπανκ.

Δέχομαι ότι να παραδαχτείς ότι οι τράπεζες έχουν μαύρη τρύπα, δημιουργεί μείζον πρόβλημα. Το να σκουπίζεις το πρόβλημα κάτω από το χαλί (ή στα ντουλάπια της ΕΚΤ) απλά αναβάλει αλλά και μεγαλώνει το π΄ροβλημα. Το ντουλάπι είναι βολικό εάν το ευρύτερο πρόβλημα είναι παροδικό. Αμ... δεν είναι.

Το δικό μου βιβλίο λέει ότι όταν δεις πρόβλημα γράφεις ζημιές, διαγράφεις μέχρι τέλους. Φυσικά μειοψηφώ. Ωστόσο θα είμαι ...Κασσάνδρα. Από το φθινόπωρο του 2008 λέω ότι ο κόσμος ψάχνει να βρει τρόπο να στείλει τις ζημιές στο φεγγάρι (και να παρακάμψει το double entry accounting).

Αυτό που ξερουμε σε προσωπικό επίπεδο (δεν μπορείς να ξοδεύεις λεφτά που έχεις χάσει, ή να χρηματοδοτείς ζημιογόνα δουλειά επ άπειρον από τοκογλύφους) κάπως πάνε να το παρκάμψουν τα κράτη.

Εδώ υπερέχει η "Δύση". Πιστέυουν στο πετσί τους σε writedowns και writeoffs (και ζημιές και πόνο) σαν τρόπο εξόδου από το φαινομενικό αδιέξοδο. Εμείς (και εννοώ τους Ευρωπαίους) ιστέυουμε ακόμα στην πυγμη και την διαχείριση. Αμ δε... Χρειάζονται τακτικές Φιλίππου του Ωραίου με τα δικά μας μυαλά (όπου πληρώνουν οι αποδιοπομπάιοι και όχι οι φ΄ταίχτες)

Ανώνυμος είπε...

Και αφού στείλουν τις ζημιές στο φεγγάρι,να σταματήσουν να αγοράζουν ξένα προιόντα.Ε,μετα θα τα ξαναπούμε.

Ζάχαρη είπε...

Δεν μπορουν να διαγραψουν ,δυσκολα μπορουν να τυπωσουν,δυσκολα θα ριξουν τα επιτοκια (Γερμανια) οποτε σωζουν τις τραπεζες.
Και ειναι ικανοι να πιστευουν οτι αν σωσουν αυτες και μας κρατησουν εμας εντος χρεοκωπημενους θα τα καταφερουν.Το τι σοι ευρω θα ειναι αυτο ...το βλεπουν μετα.