23 Αυγ 2011

απουσία ζήτησης

FTcom  Πώς "τσάκισε" η παγκόσμια ανάκαμψη :Η διαδικασία της απομόχλευσης από τα χρέη στις δυτικές οικονομίες, που έχει αφήσει τα νοικοκυριά σε πολύ πιο δεινή θέση στην αντιμετώπιση των σοκ. Αντί να ρευστοποιούν αποταμιεύσεις όταν αντιμετωπίζουν παροδικά σοκ, τα νοικοκυριά μειώνουν ταχύτατα τις δαπάνες τους, γι’αυτό και η αποδυνάμωση της κατανάλωσης είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες παγκόσμιας επιβράδυνσης.Ορισμένοι οικονομολόγοι, όπως οι Richard Koo και Ken Rogoff, μιλούν για «ύφεση στους ισολογισμούς» και για «δεύτερη μεγάλη συρρίκνωση», και, σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να πούμε ότι ο πλανήτης βιώνει μια χρόνια και επίμονη απουσία ζήτησης. 
Όσο για τις κεντρικές τράπεζες  εδώ HP ένα παράδειγμα: "δεν φαίνεται να έχει η Fed  κάποια δυσκολία στην υποστήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα , αλλά έχει πολύ μεγάλη δυσκολία να στηρίξει τον πραγματικό τομέα, των νοικοκυριών." Όμως και τα νοικοκυριά είναι too big to fail.


Πάντως μόνο με την νομισματική πολιτική δεν γίνανε σπουδαία πράγματα.Και παρ'όλη την λιτότητα στο G7 μόνο ο Καναδάς έχει ανακτήσει πλήρως το πραγματικό ΑΕΠ του σε ένα επίπεδο που είναι κοντά στο 2%.Ούτε καν η Γερμανία.Και βέβαια πολύ μακριά βρίσκεται η Ιαπωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: