11 Αυγ 2011

πιό κοντά στο πρόβλημα

 Μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ η λογική έχει αλλάξει.
Έξι τρόποι όπου μια υποβάθμιση του EFSF ,ή μιας χώρας βαθμολογημένης με ΑΑΑ (π.χ.Γαλλίας) , θα μπορούσε να επηρεάσει την κατάσταση : Να εξακολουθεί αυτός να λειτουργεί όπως και πριν, με υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης,η ΕΚΤ να αγοράζει περισσότερο περιφερειακό ευρωπαϊκό χρέος,ο ευρωπαϊκός μηχανισμός να διατηρεί την αξιολόγηση ΑΑΑ της και μετά,ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μειώνει την ικανότητα δανεισμού του, η Γερμανία και η άλλες AAA χώρες της ευρωζώνης (Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία, Λουξεμβούργο) να αυξήσουν τη συμβολή τους στην EFSF, η Ευρώπη να σταματήσει να υποστηρίζει την περιφέρεια.  FTAlphaville

Για τον EFSF όπως περιγράφει το πρόβλημα ,ο καθηγητής Βαρουφάκης
"η διαδικασία αποδόμησης είναι ανεξάρτητη από την δυνατότητα κεφαλαιοποίησης του EFSF. Όσα χρήματα και να του υποσχεθεί η Γερμανία, η διαδικασία αποδόμησης θα συνεχισθεί έως ότου η κα Μέρκελ δει και αποδεί και ανακοινώσει είτε την κατάργηση του EFSF, και την υιοθέτηση ενός πραγματικά ορθολογικού συστήματος διαχείρισης του ευρωπαϊκού χρέους (π.χ. ένα ευρωομόλογο έκδοσης της ΕΚΤ) είτε την αποχώρηση της Γερμανίας από το ευρώ (και την κατάργησή του).
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι είναι αδύνατον να κάνουμε αυτό που οι περισσότεροι σχολιαστές προτείνουν για την Ελλάδα: Να κοιτάξουμε τα του οίκου μας, χαρούμενοι ότι η Ευρώπη μας μείωσε τα επιτόκια και σηματοδότησε μια διαδικασία κουρέματος του ελληνικού χρέους που ξεκινά από το 20% έως ότου ανακοινωθεί πως το κούρεμα θα αγγίξει το 50%, ίσως και το 65%. Γιατί; Επειδή αν το ευρώ καταρρεύσει all deals are off (καμία συμφωνία δεν ισχύει), που λένε και οι αγγλοαμερικανοί. Ο ιστός της δηλητηριώδους αράχνης που έχει πιάσει το ευρώ, αν δεν τον κόψουμε ως Ευρώπη, δεν θα αφήσει κανέναν αλώβητο. Για να κοπεί χρειάζεται ένα πράγμα: Να περάσει η διαχείριση του ευρωπαϊκού χρέους από το EFSF στην ΕΚΤ, με την τελευταία να εκδίδει ευρωομόλογο. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί την απόφαση της Γερμανίας να δέσει την τύχη της με το ευρώ. Και αυτό είναι το μέγα ζητούμενο..."
 ____
Όταν βάζεις παγίδες στους άλλους πέφτεις μέσα ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: